TİKA'dan Savaş Mağduru Ailelere Tıbbi Sağlık Hizmeti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan’ın kuzeyinde bulunan Kunduz kentindeki çatışmalardan kaçarak Mezar-ı Şerif’e sığınan aileleri sağlık taramasından geçirdi.

TİKA'dan Savaş Mağduru Ailelere Tıbbi Sağlık Hizmeti
Afganistan’ın Kuzey vilayetleri Kunduz ve çevresinde son günlerde meydana gelen çatışmalarda birçok insan hayatını kaybetti. Kunduz’da meydana gelen çatışmalardan kaçıp Mezar-ı Şerif iline sığınan 261 aile ise Mezar-ı Şerif Havalimanı yakınındaki hacılar için tahsis edilen kamp alanına yerleştirildi. Bin 943 mültecinin ikamet ettiği kampta dün TİKA tarafından organize edilen genel sağlık taraması gerçekleştirildi.

TİKA tarafından işletilmekte olan Şibirgan Afgan-Türk Dostluk Çocuk Hastanesi personelinden 6 doktor, 3 hemşirenin görev aldığı sağlık taramasında kampta bulunan hasta ve yaralılardan 600 kişi muayene edilerek tıbbi yardım yapıldı. Muayene için gelenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklardan müteşekkil olduğu gözlendi. Savaş mağdurlarının kaldığı ortamın uygun olmadığı, sağlık koşullarının yetersiz olduğu kampta sıcak, toz, hastalıkları doğuracak pis su gibi olumsuz faktörler dikkat çekiyor. Çatışmalardan kaçıp komşu illere sığınan mülteciler sadece hazırlanılan kamplarda değil, illerin içinde bulunan parklarda ve akrabalarının yanlarında yaşantılarına devam ediyor. Bu ailelerin Kunduz ve çatışma olan diğer illerden çıkışları ise başlı başına bir trajedi. Zira kaçıp canlarını kurtarmak için bulabildikleri her türlü araçla şehirlerini terk ediyorlar. Ekim ayının ilk günlerinde Kunduz ili ve çevresinde başlayan ve devam etmekte olan çatışmalarda mağdur olan ailelere TİKA tarafından sadece sağlık yardımı değil; gıda, giyim, battaniye yardımları da yapılmakta ve yaralı, mağdur, yardıma muhtaç insanlara vakit geçirmeden müdahale ediliyor.
Kaynak: İHA