Şanlıurfa'da Küçükbaş Hayvanlarda Gebe Atma Hastalığı

Hastalığın Siverek, Ceylanpınar, Harran ve Viranşehir ilçelerinde görülmesi üzerine çalışma başlatıldı

Şanlıurfa'da 4 ilçede küçükbaş hayvanlarda gebe atma hastalığının görüldüğü bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gün önce bazı yerlerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin ve hayvan işletmelerinin, küçükbaş hayvanlarının yavru atımı şikayetiyle ilçe müdürlüklerine başvuru yaptığını söyledi.

Şikayetlerin artması üzerine çalışma başlattıklarını belirten Çelik, "Hayvan Şube Müdürlüğümüz gerekli tedbirleri almış, gerek kendi personelimiz gerekse Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezi'nden uzman veteriner hekimler talep edilmiştir" dedi.

Adana'dan gelen uzmanların hastalığın görüldüğü Siverek, Ceylanpınar, Harran ve Viranşehir ilçelerinde incelemelerde bulunduğunu kaydeden Çelik, uzmanların hem hayvanları muayene ettiğini hem de hayvanlardan aldıkları kan ve doku örneklerinin numunelerini hastalığın tespit edilmesi için Adana'ya gönderdiğini belirtti.

Hastalığın fazla yayılmadığını ve bunun takibinin yapıldığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"İlk yaptığımız incelemelerde hastalık antibiyotiklere cevap vermektedir. Hastalığın çok büyük bir orana ulaştığı söylenemez, bazı bölgelerdeki sürülerde yüzde 4-5 oranında yavru atmaya neden olduğu görülmüştür. Hastalık da antibiyotiklere cevap verdiği için bu tür yavru atımının görüldüğü işletmelerde ve yerlerde çiftçilerimiz veteriner hekimlere bildirmekte bu hastalık önlenmektedir. Bunun ile ilgili sorun olduğunda çiftçilerimizin veteriner hekimlere ve yetkililere başvuru yapma suretiyle hayvanlarını tedavi etmeleri gerekiyor."

Hastalığın ve kaynağının henüz tespit edilmediğini aktaran Çelik, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini, herhangi bir karantina uygulamasının ise olmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA