Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Afyonkarahisar'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak, Rusya ile Türkiye'nin tarihi dostluğu ve ticaretinin olduğunu belirterek, "Rusya'dan güzel bir anlayış beklediğimizi ifade edebilirim. Türkiye NATO üyesi. Dolayısıyla NATO da gereğini yapacaktır. Bu gibi oldubittilere rıza gösteremeyiz" dedi.

Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesindeki toplu temel atma ve açılış töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili soruya Eroğlu, bu konu hükümet meselesi olduğu için Hükümet Sözcüsü, Cumhurbaşkanı ve Başbakanının gerekli cevabı verdiğini söyledi.

Prensip olarak bu konularda devletler arası münasebetlerde ulu orta cevap vermediklerini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Rusya ile tarihi dostluğumuz, ticaretimiz var. Rusya'dan güzel bir anlayış beklediğimizi ifade edebilirim. Türkiye NATO üyesi. Dolayısıyla NATO da gereğini yapacaktır. NATO Genel Sekreteri ifade etmiştir. Dolayısıyla bu gibi oldubittilere rıza gösteremeyiz. Rusya ile olan münasebetler konusunda Dışişleri Bakanlığımız, devletin üst yetkilileri görüşüyor, inşallah hayırlı neticeler alır diye ümit ediyorum"

- "Kandil yerle bir edildi"

PKK'nın eylemsizlik kararı aldığı yönündeki iddialarla ilgili soruya Eroğlu, "Tamamen üstüne beton atacak şekilde silahları teslim edip, teröristlerde Türkiye'yi terk edecek şekilde bir çalışma yaparlarsa mesele zaten yok. Yapmadıkları takdirde kahraman ordumuzun ve emniyet teşkilatımızın bunu yapacak gücü var. Şu anda biliyorsunuz, Kandil yerle bir edildi. Bütün PKK unsurları etkisiz hale getiriliyor. Dolayısıyla yaparlarsa kendileri için iyi olur. Yapmadıkları takdirde biz yapacağımızı biliriz" ifadelerini kullandı.

- "Asrın projesine muhteşem bir açılış yapacağız"

Bakan Eroğlu, KKTC'ye su temini projesiyle ilgili 15 - 20 gündür suyun aktarıldığını dile getirdi.

Orada arıtma tesisi olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Su hazır şu anda, hatta biz Ala Köprü Barajı'ndan şu anda Geçit Köy Barajı'nı dolduruyoruz. Arıtma tesisine su basıyoruz. Dolayısıyla bütün her şey bitti. Hepsi hazır, uygun görülecek tarihte açılış yapılacak. Asrın projesine muhteşem bir açılış yapacağız. Tamamen öz kaynak ve yerli mühendislerle bu işi başardık. Türkiye bu, Türkiye'nin gücü bu. Eskiden toplu iğneyi dışardan alıyorduk. Şimdi, biz en modern arıtma tesislerini yapıyoruz. Dünyanın en yüksek barajlarını biz yapıyoruz. Ve çok kısa sürede iki tane baraj yaptık. Tamamen yerli teknoloji, yerli mühendis, yerli proje. İşte biz buyuz, dünyada ilk üçe giriyoruz, su konusunda."

"Tavsiyelerimi yazıp, bakanlığın kasasına koyacağım"

Su sıkıntısı yaşamamak için bütün projeleri 30-40 yıl sonra, hatta ibretialem için İstanbul'da 2071 yılına kadar planlama yaptıklarını aktaran Eroğlu, büyük düşündüklerini söyledi.

Suyu çok iyi idare ettiklerini vurgulayan Eroğlu, "Geçmişte su varken, yağmur yağarken, bütün şehirleri susuz bırakmışlar. Su olmayan 76 ile su götüren biziz. Modern sulamalar yapıyoruz. İlk defa modern açık kanal sisteminden, borulu sisteme geçtik. Böylece Türkiye'de su sıkıntısı olmayacak. Allah nasip ederse 2040-2050 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak. Ama bundan sonra ne olur bilemem. Ama tavsiyelerimi yazıp, gelecekteki bakana verilmesi için bakanlığın kasasına koyacağım. 2040-2050 yılındaki bakanların uygulaması için" diye konuştu.

Kaynak: AA