Manisa Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer Açıklaması

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ahmet Ayer, "Hiç kimse kendinden farklı olanı hor görmeye ve ya onu ötelemeye hak sahibi değildir" dedi.

Manisa Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer Açıklaması
Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Ayhan Kormaz, Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekimi Uzman Dr. Ahmet Ayer, çalışanlar ve hastalar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekimi Uzman Dr. Ahmet Ayer, toplumda ruhsal tanı alan kişilere karşı anti bir tutum yaşandığını ve bu tutumun tedaviyi güçleştirdiğini belirterek, "Toplumda genelde ruhsal tanı alan ya da ruhsal tedavi gören insanlarla ilgili bir uzaklaşma çabası bir ret etme çabası ve bir değersizleşme çabaları yaşanır. İşin enteresan kısmı hasta aileleri de bu yapıdan etkilenirler. Buna bağlı olarak da moral bozukluğu, benlik saygılarında azalma, sosyal izolasyonlar ve uyumlarında bozulmalar ortaya çıkıyor. Bu da genelde tedavi yapılarında kırılmalara tedavi uyumunun bozulmasına ve hastaların daha uygunsuz şartlarda tedavi almalarına neden olabilmektedir" dedi.

"KİMSE ÖTEKİLEŞTİRMEYE HAK SAHİBİ DEĞİLDİR"

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl Dünya Ruh Sağlığı’nın ana temasının ’Ruh Sağlığı’nda Saygınlık’ olarak belirlendiğini sözlerine ekleyen Ayer, "Bu saygınlığı da sağlıklı insanlar gibi ruhsal tedavi alan hastalarında aynı saygınlığa hak kazandığı ve onların sağlıklı bireylerden hiç bir farkının hastalık dışında olmadığını söylemek istiyoruz. Her şeyden önce her bireye saygı ve ona bir değer vermekle gösterir. Hiç kimse kendinden farklı olanı hor görmeye ve ya onu ötelemeye hak sahibi değildir. Toplum tarafından dışlanmaya hor görülmeye mahkum olan kişiler olmamalıdırlar. Dolayısıyla aynı zamanda ihtiyaçlarını hizmete kolayca ulaşmalarını sağlamak. Kendileriyle ilgili özel karar verebilmelerini sağlamak hepimizin ve biz alan çalışanlarının temel görevlerinin başında gelmektedir." şeklinde konuştu.

"AİLELERLE BİRLİKTE TEDAVİ EDİLMELİ"

Ayer’in ardından konuşan Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz ise, Sağlık Bakanlığı’nın depo hastane modelinden uzaklaşarak Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) modeline yöneldiğini söyledi.

Kormaz şöyle konuştu: "Bunun haklı gerekçesi şu. Artık bu hastalarımızı aileleriyle beraber psikiyatrların da iş birliğiyle toplumun içerisinde tedavi etmeliyiz. Hastane ortamında uzun süreli yıllarca tutarak tedavi modelinden uzaklaşmalıyız. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri tüm Türkiye’de aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı ve bizim Manisamız’da da iki TRSM’miz var yakında Salihli ve Akhisar’da da TRSM’lerimiz hizmete girecektir."

Açılış konuşmalarının ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Müzik dinletisi sırasında hastalar piste çıkarak gönüllerince oynadı. Müzik dinletisinin ardından ise programa katılan hastane yöneticileri hastalara karanfil verdi. Yapılan bu etkinlik ile hastalarının moral ve motivasyonlarının yükseltilerek tedavi sürelerinin kısaltılmasının hedeflendiği belirtildi.
Kaynak: İHA