Binlerce Dönüm Tarım Arazisi Fare Tehdidi Altında

Kırşehir’in merkeze bağlı ve Boztepe İlçesine bağlı köylerde tarım arazileri fare tehdidi altında.

Binlerce Dönüm Tarım Arazisi Fare Tehdidi Altında
Bölgede binlerce dönümlük tarım arazisinin tehdit altında olduğunu söyleyen çiftçi Vahit Çavdar, “Fareler ektiğimiz ürünü yedi. Şimdi çiftçiler olarak tohum ekmeye çekiniyoruz” dedi.

Kırşehir’de merkeze bağlı ve Boztepe ilçesine bağlı köylerin fare tehdidi altında olduğunu ifade eden çiftçi Çavdar, “ Yedinci çiftçi tarlasını biçmeye gitti, tarlalarımızı biçmeye gittiğimizde sap ve dene olmadığını gördük. Bölgede ilk kez gördüğümüz ‘Fındık Faresi’ denilen bir fare türü mahsulü alarak yuvasına indirmiş” diye konuştu.

“FARELER GECE ÇIKIYOR TEHDİT BÜYÜK AMA TEDBİR YOK ”

Farelerin gece çıktığını anlatan çiftçi Çavdar, “Fareler gece çıkıyor. Çiftçimiz bu sene fareler nedeni ile ciddi oranda zarar etti. Şimdi yine ekim zaman geldi, ama fareler var. Ektiğimiz tohumu fareler tekrar yiyecekler bu durumdan kurtulmak için ilaçlar var fakat doğada ki diğer hayvanlar ölü fareleri yedikleri zaman diğer hayvanlarda telef olacaklar. Yaşadığımız durumlar ilgili toplu bir çözüm bulunması gerekir. Köy muhtarına durumu bildirdik muhtarın açıklaması şu şekilde oldu; “Fareyi zehirleyin ama ölülerini yok edin” bizler ise doğal dengenin bozulmasını istemiyoruz. Ya tarlalarımızı ekmeyecek yada zehir alacağız. Bazı arkadaşlarımız ekime başladı ama bir çoğumuz da dengenin bozulmaması adına ekim taraftarı değiliz” ifadelerini kullandı.

Yaşananlar hakkında açıklamada bulunan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin ise, “Hububatta ciddi oranda zarar var. Bölgeye fare zehir makinesi alınacak. El değmeden üretilecek zehir dağıtılacak. İl Özel idare destekli yapılacak çalışma ile çevre ve doğanın da zarar görmemesi sağlanacak. Bakanlık ile görüşmeler devam ederken köylü de fareler konusunda eğitime tabi tutulacak.” dedi.

Kaynak: İHA