Avrupa'daki Sığınmacı Krizinde Yeni Dönem

ROMA – Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizine yönelik Avrupa Birliği’nin (AB) aldığı sığınmacıların üye ülkeler arasında paylaşılması kararı çerçevesinde bugün ilk kez 19 Eritreli İtalya’dan İsveç’e gönderildi.

Birkaç gün önce Libya’dan botla açılan ve İtalya’nın Lampedusa Adası'na gelen 5’i kadın 19 Eritreli sığınmacı, İtalyan mali polisine ait özel uçakla kendilerini ağırlamayı kabul eden İsveç’e Roma Ciampino Havalimanı'nda düzenlenen törenle gönderildi.

Adının "Michele" olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Eritreli genç, uçağa binmeden önce “Eritre’de sahip olamadığım huzuru ve barışı arıyorum” dedi.

Törene katılan İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos ve AB Dönem Başkanı sıfatıyla Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn, Eritreli sığınmacılarla hatıra fotoğrafı çektirdi, tek tek ellerini sıkarak uçağa bindirdi.

Eritreli sığınmacıların İsveç’e uğurlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İtalya İçişleri Bakanı Alfano, Ekim 2013’te Lampedusa açıklarında yaşanan ve 366 sığınmacının hayatını kaybettiği faciayı anımsatarak, "2 sene önce ekim ayında İtalya, Akdeniz’de daha önce yaşanmamış o trajedi karşısında yalnız bırakılmış ve insan hayatını kurtarmak için Mare Nostrum Operasyonu'nu başlatmıştı. 9 Ekim 2015’te yani bugün biraz önce kalkan o uçak, Avrupa’nın dayanışmasının ve sorumluluğunun zaferini temsil ediyor” diye konuştu.

Avrupa’nın sığınmacı krizine karşı benimsediği “sığınmacıların paylaşımı, sığınmacıların karşılanması ve ilk kayıt merkezlerinin kurulması, geri-dönüş ve insan kaçakçılarına karşı mücadele" gibi 4 unsur olduğunu dile getiren Alfano, “Bunlardan ilki, bugün Roma’da gerçekleşiyor. Bugün Avrupa için çok önemli bir gün. Bu uçağın Roma’dan kalkmasını görmek güzel” dedi.

Angelino Alfano, ilerleyen günlerde Almanya ve Hollanda’ya da sığınmacı taşıyan uçakların İtalyan havaalanlarından kalkacağını kaydetti.

- “Avrupa sadece para ve maliye değil”

Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn da bugünün önemine değinerek, şu an uygulamaya konulan göçmen politikasının son dönemde savaştan kaçan yoksul insanlara yeni bir şans verdiğini belirtti. Konuşmasında İsveç’e de teşekkür eden Asselborn, "Lüksemburg, AB Dönem Başkanı olması sebebiyle bu büyük sorunla mücadele için Alfano ve Avramopulos ile çok yakın çalıştı. Çünkü Avrupa sadece para ve maliye değil” ifadelerini kullandı.

AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos da böyle bir anı yaşıyor olmaktan çok duygulandığını çünkü sadece 5 ay önce Malta’da 700’ün üzerinde sığınmacının Akdeniz’de hayatını kaybettiği faciada ölenlerin bir kısmının cenaze törenine katıldığını  hatırlatarak, bugün bir sorunun çözümünü hep beraber çok çalışarak gördüklerini ifade etti.

Avramopulos, AB’nin temel değerlerine dayalı bir biçimde bugün gerçekleşen ilk sığınmacı paylaşımıyla ilk somut örneği elde ettiklerini belirterek, Avrupa olarak İtalya’yı hiç yalnız bırakmadıklarını söyledi.

Avrupa olarak bu yolda ilerlemeyi sürdüreceklerini kaydeden Avramopulos, bundan sonra geri-dönüş politikalarını kuvvetlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Avramopulos, “İltica talep edenler, gidecekleri ülkelere karar vermeyecek. Buna karar verecek olan bizleriz. Eğer gidecekleri yeri kabul etmezlerse o zaman geldikleri yerlere dönmeleri gerekir. İsveç’e çok teşekkür ediyorum, Avrupa’ya bugünkü hareketiyle dayanışmanın ne olduğunu gösterdiği için. Aynı şekilde İtalya’ya da çabalarından ötürü teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: AA