Dr. Şentürk'ten Mevsimsel Grib Uyarısı

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, mevsimsel grip salgını ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Dr. Şentürk'ten Mevsimsel Grib Uyarısı
Soğuk kış aylarının nezle ve grip mevsimi olduğuna dikkat çeken Şentürk, hastalıktan korunmada aşılanma ve kişisel hijyen kurallarına önem verilmesi gerektiğini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini istedi. Mevsimsel grip salgınının ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını hatırlatan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentrük, mevsimsel grip salgını ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Şentürk, grip salgınında, akıntıyla genel vücut kırgınlığı, yaygın kas ve eklem ağrısının yanısıra şiddetli öksürüğün en sık belirtiler olduğunu dile getirdi. Bazı önerilerde bulunan Dr. Şentürk, “Gripte en önemli tedavi şekli istirahattır. Dinlenmek hem iyileşme açısından hem de bulaştırma riskine karşı çok önemlidir. Grip mikrobu bir metreden yakın mesafeden temasla bulaşan hastalık olduğu için grip olan kişiler mümkünse evlerinde istirahat etmelidir. Grip olan kişilerin hijyen kurallarını da dikkat etmeleri ellerini sık sık yıkamaları gerekmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi eylemlerden sonra da elleri yıkayarak kağıt peçete kullanmak ve kullandıktan sonra çöpe atmalı ayrıca bulunduğumuz mekanı sık sık havalandırmalıyız. Ihlamur, adaçayı gibi bitkisel tedavilerle de sıvı alımının artırılması gerekir” dedi.

BESLENMENİN ÖNEMİ

Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Şentürk, “Kolay iyileşebilmek için dengeli beslenme olmazsa olmaz koşuldur. Dengeli beslenme için ana ve ara öğünlerin atlanmaması vücut direncini artırır. Ara öğünlerde, kuşluk ve ikindide meyve yemek vücudu mikroplara karşı koruyacaktır. Şu an tam mevsimi olan balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için iyi bir kaynak olup, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle imkanlar dahilinde balığın haftada 2-3 kez buğulama, ızgara ya da fırında pişirilerek tüketilmesi uygundur” diye konuştu.

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR VE GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Dr. Şentürk, ’’Bağışıklık sisteminin güç kaynağı sağlıklı bağırsaklardır. Son dönemde yapılan araştırmalarda probiyotik ve bağışıklık sistemi arasında güçlü ilişki olduğu ortaya konmuştur. Bu nedenle düzenli olarak ayran, yoğurt veya kefire günlük beslenmenizde yer vermeniz, bağışıklığınızın desteklenmesinde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Evde yaptığınız yoğurtlara probiyotik maya kullanabilirsiniz. Barsak fonksiyonları düzenli çalışmayan kişiler günlük probiyotik tabletlerden destek alabilirler.’’
Kaynak: İHA