'5. Uluslararası Suç Ve Ceza Film Festivali'

"5. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl, "Ayr/mc/l/k" temasıyla 16-22 Ekim'de izleyiciyle buluşacak.

Festivalin tanıtım toplantısına katılan Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin büyük bir umuda dayandığını ve imkansızı gerçekleştirmek üzere yola çıktığını söyledi.

Düzenledikleri festival ile insanların kendilerine karşı yaptığı ayrımcılığı gidermeleri için bir ışık olmak istediklerine işaret eden Sözüer, "En büyük ayrımcılık, insanın kendisine karşı yaptığı ayrımcılıktır" ifadelerini kullandı.

Adem Sözüer, festivalin ilk yılında, "Darbelerle Yüzleşme" dediklerini ve bu tür ayrımcılığı konuştuklarını belirterek, sonraki yıllarda sırasıyla "cinsiyet ayrımcılığı", "suça sürüklenen çocuklar" ve mülteciler"i gündeme getirdiklerini dile getirdi.

Festival kapsamında birçok ülkeden konukların olduğunun altını çizen Sözüer, "5. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, dünyanın çeşitli yerlerinden birçok akademisyeni tartışmaya çağırdı. Hiç adını duymadığımız topluluklara yönelik temsilciler katılacak. Özellikle İslamofobi üzerine çalışmalar yapmış uluslararası araştırmacılar gelecek" dedi.

- Semerci: "Sinema, toplumda ne varsa onları yansıtıyor"

Festivalin Akademik ve Film Programları Koordinatörü Prof. Dr. Bengi Semerci ise festival fikrinin 2010'da ortaya çıktığını söyleyerek, "Ciddi bir akademik toplantı sonrasında konuştuklarımızı nasıl herkese duyurabiliriz düşüncesiyle her şey başladı. Daha sonra bunu bir sanat etkinliğiyle birleştirmeye karar verdik. Bunu da en iyi sinema yapabilirdi. Her ne kadar hayal dünyası dense de sinema doğal olarak toplumda ne varsa onları yansıtıyor" diye konuştu.

Festival sayesinde bir adalet kumbarasına sahip olduklarını ve her gün yeni insanlar biriktirdiklerini ifade eden Semerci, festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiğini aktardı.

- Festival Programı

5. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin açılışı 15 Ekim'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) gerçekleşecek "Alias Maria" filmi gösterimiyle yapılacak.

Festival kapsamında, 23 ülkeden 30 uzun, 7 belgesel ve 10 kısa metrajlı olmak üzere toplam 47 filmden oluşan seçki sinemaseverlerle buluşacak.

Emin Alper'in Altın Koza ve Venedik ödüllerini toplayan filmi "Abluka"nın yer aldığı festivalde ayrıca "Bir Tanem", "Duruş", "Emanet Kimlik", "Kar Korsanları", "Neden Ben?", "Son Cellat", "Suçlu", "Üç Pencere Bir Ölüm" ve "Yasa" isimli filmleri izlenebilecek.

Filmler, Beyoğlu Atlas Sineması ile Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde, belgesel seçkisi de 19 Ekim'de Atlas Sineması'nda gün boyu gösterilecek.

Festivalde ayrıca akademisyen, film yapımcısı, yönetmen, oyuncu, eleştirmen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kamu görevlilerinin katıldığı 15 panel düzenlenecek.

"Uluslararası Altın Terazi Film Yarışması"nın gerçekleştirileceği festival, 20 Ekim'de Atlas Sineması'nda düzenlenecek ödül töreninin ardından sona erecek.

Kaynak: AA