Uluslararası İslam Ve Tıp (Tıbb-İ Nebevi) Kongresi Başladı

Adana’da, 160 bilim insanının bildirisi ve 20’ye yakın poster sunumunun yer alacağı ’Uluslararası İslam ve Tıp (Tıbb-i Nebevi) Kongresi’ başladı. Kongrenin açış konuşmasını yapan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu eski Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Peygamberimizin talimat ve tavsiyelerinin, insan hayatını hem bedenen hem de ruhen sağlıklı hale getirecek öneriler olduğunu söyledi.

Uluslararası İslam Ve Tıp (Tıbb-İ Nebevi) Kongresi Başladı
Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Tıbb-ı Nebevi Derneği ile Çukurova Kalkınma Ajansı’nın ortaklığı ve koordinesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun himayesinde düzenlenen ’Uluslararası İslam ve Tıp (Tıbb-i Nebevi) Kongresi’ yüzlerce kişinin katılımıyla Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde ney dinletisi ve Kur’an tilavetiyle başladı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Tıbb-ı Nebevi Derneği Başkanı Ramazan Saygılı, katılımcılara teşekkür etti. Saygılı, “Erdemli peygamberimizin ümmeti olarak, ‘İlim müminin yitik malıdır’ diyen bir medeniyetin mensupları olduğumuzu hep hatırda tuttuk. İslam tıpçılarının ortaya koyduğu eserler, klasik ve fenni ilimlere yaklaşımımız konusunda bize ciddi veriler sunmaktadır” dedi.

Adana Valisi Mustafa Büyük de kongrenin Adana’ya birçok açıdan fayda sağlayacağını ifade etti.

Kongrenin belki ilk defa bir üniversite çatısı altında ilim adamlarının bir araya geldiği şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen Büyük, “Kongrenin çok da kolay icra edilemeyeceği, hatta teşebbüs dahi edilemeyeceği düşünülebilirdi ama bu ilk ve inşallah başarılı kongreyle yeni bir yol da açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise İslam dini buyruklarının akıl ve bilimle çelişmediğinin bu kongre sayesinde yakından görülebileceğini belirterek, “Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Ziraat, Su Ürünleri ve İlahiyat alanındaki bilim adamlarımızın aynı noktada buluştukları gözlemlenecek, bilimin ortaya koyduğu gerçeklerle hurafeler birbirinden ayrılacaktır” şeklinde konuştu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu eski Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Tıbb-i Nebevi konusunun bugünden itibaren eskisinden daha farklı boyutlarda konuşulacağını kaydetti.

Dr. Sare Davutoğlu’nun da Tıbb-i Nebevi konusunun akademik bir şekilde tartışılması gerektiğini söylediğini aktaran Ünüvar, kongre fikrinin 2 yıl önce geliştiğini ifade etti.

Adana’ya 1 milyar liralık bir şehir hastanesi projesine başladıklarını anımsatan Ünüvar, modern dünyanın buluşları sayesinde birçok sorunun aşıldığını, konforun arttığını belirtti ancak huzurun aynı oranda artmadığından yakındı. Huzurla ilgili hep bir şeylerin eksik kaldığını dile getiren Ünüvar, “Ama tüm bu gelişmelere rağmen o manevi tatmin noktasındaki eksiğimizi zaman zaman hissediyoruz. Tüm dünya bunu hissediyor ve bunu gidermek adına da, insanların başvurduğu birinci ve en fazla yol; belki de bütün o diğer yollardan geçtikten sonra en son başvurduğu yol, din” diye konuştu.

Dinin sadece ahiretle ilgili değil, dünyaya dair şeyler de söylediğinin altın çizen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, şöyle konuştu:

“Şu an Tıbb-i Nebevi dediğimiz zaman toplumdaki insanların aklına aktarlar bitkiler, basit tarifler geliyor ama Tıbb-i Nebevi bunun ötesinde bir şey. Peygamberimizin mübarek talimatlarına veya tavsiyelerine baktığımız zaman aslında hayatın her alanına dair, beslenme, spor ve insanın huzurlu yaşantısıyla ilgili çok değişik tavsiyelerin olduğunu görüyoruz. Bunlara uyan insanların da cahiliye dönemindeki gibi sihir ve bir takım saçma sapan önerilerin ötesinde gerçekten insan hayatını hem bedenen hem ruhen sağlıklı hale getirecek öneriler olduğunu görüyoruz.”

Komşu ülkelere yapılan çağrılar ve Türkiye’deki duyurular ile 17’si yurt dışından 143’ü yurt içinden 160 bilim insanının bildirisi ve 20’ye yakın poster sunumunun yer alacağı bilimsel kongre 10 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek.
Kaynak: İHA