Sare Davutoğlu Anne Sütünün Önemini Anlattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, “Emzirme Haftası” kapsamında düzenlenen “Anne Sütünün Önemi ve Desteklenmesi” konulu konferansa katıldı. Yaptığı konuşmada, anne sütünün bebek üzerindeki önemine vurgu yapan Davutoğlu, “Anne sütü her bebek için ayrı bir bileşene ait ve bu nedenle bir benzeri yok. Çocuğun anne sütü ile aç kalmasına imkan yok” dedi.

Sare Davutoğlu Anne Sütünün Önemini Anlattı
Sare Davutoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Leyla Şahin Usta ile birlikte Bahçelievler Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Bahçelievler Belediyesi işbirliği ile gerçekleşen “Emzirme Haftası” kapsamında düzenlenen konferansa katıldı.

Anne ve anne adaylarına çeşitli bilgilerin aktarıldığı konferansta konuşan Davutoğlu, anne sütünün önemine dikkat çekerek, “Anne sütü bebek ile anne arasında duygusal bağın gelişmesini sağlıyor. İleride çocukta olabilecek psikolojik sorunların da önüne geçiyor” diye konuştu.

Yüde 87’sini suyun oluşturduğu anne sütünün, ilk 6 ay su dahil tüm gerekli besinleri içerdiğini ifade eden Davutoğlu, bu nedenle hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık Bakan lığımız ilk 6 ay boyunca bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesini tavsiye ettiğini anlattı.

Davutoğlu, “Temel karbonhidratın laktuz olduğu bu besin içinde K vitamini dışında tüm vitaminleri ihiva eder ve bunları dengeli ve yeterli oranda ihtiva eder. Anne sütü anne sütüne eş değer olduğu söylenen mamalara oranla çok daha dengeli bu minarelleri ihtiva eder. Yüde 87’sini suyun oluşturduğu anne sütü ilk 6 ay su dahil tüm gerekli besinleri içerir. Bu nedenle hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık Bakan lığımız ilk 6 ay boyunca bebeklerimizin sadece anne sütüyle beslenmesini tavsiye ediyorlar. İlk 6 adan sonra 2 yaşına kadar yine takviye ürünlerle anne sütünün devam etmesi gerekiyor. Bu süreçte de alınan anne sütü çocuğu ilerleyen zamanlarda karşılaşacağı hastalıklara karşı bir kalkan gibi koruyor. Anneler unutmasınlar ki normal şartlarda çocuğun anne sütüyle aç kalmasına imkan yok. Anne sütü öyle bir mücize ki; her bebek için ayrı bir bileşene ait ve bu nedenle bir benzeri yok. Örneğin her annenin süt bebeğine özel ve bebeğin erken doğum veya geç doğum zamanına göre de farklı özellikler taşıyor” ifadelerini kullandı.

Bebeğin doğduktan sonraki ilk 5-7 günlük sütün önemini vurgulayan Davutoğlu şunları söyledi:

"Bu dönemdeki süt protein, enzimler ve bağışlık sağlayan heploglominler açısından zengindir. Bu nedenle ilk emzirmeyi ve bebeklerin ilk besinlerinin anne sütü olmasını çok önemsiyoruz. Çünkü koruyucu maddelerden çok zengin olan süt adeta bir tabaka gibi bir cila gibi bütün mide bağırsak sisteminin iç yüzeyini kaplayarak bebeği ömür boyu koruyan kalkan görevi görür. Anne sütüne önem veriyoruz. Anne sütü bebek ile anne arasında duygusal bağın gelişmesini sağlıyor. İleri de çocukta olabilecek psikolojik sorunların da önüne geçiyor".

Türk toplumunda bebeklerin anne sütü ile beslenme oranının istenilen seviyede olmadığını dikkat çeken Davutoğlu, "5 yılda bir yapılan Türkiye nüfus ve sağlık araştırması adlı bir çalışmamız var. En son nufus sağlık araştırması 2013 yılında yapıldı. 2013 verilerine göre Türkiye’deki çocukların yüzde 96’sı bir süre emzirilmiştir. Yani her doğan 100 çocuktan 96’sı bir miktar emzirilmiş. Bu değer 2007 yılında yüzde 97. Yaşamlarının ilk 3 ayında çocukların yüzde 58’i sadece anne sütüyle beslenmiş. Türkiye Sağlık Araştırması 2008 yılı verilerine göre bu değer yüzde 69. Yani bir düşüşle karşı karşıyayız. Çocuklar için ortalama emzirme süresi 17 ay. Emzirilen ve 6 aydan küçük çocukların yüzde 28’ine hazır mama verilmiş. 2008 verilerinde ilk 6 ayda yüzde 40 anne sütü alırken yüzde 17.8’i anne sütüyle birlikte su da almış. 2013 yılında ilk 6 ayda yüzde 30.1’i sadece anne sütü yüzde 22.6’si anne stüyle birlikte su da almış. Oysa dünyanın en sıcak bölgelerinde bile emziren bir annenin bebeğine su vermesine ihtiyaç yok. Bir başka çarpıcı oran doğumdan sonraki ilk 1 saatteki emzirmedeki düşüklüğümüz. 2013 verilerine göre yeni doğan bebeklerimizin yüzde 50’si doğumdan sonraki ilk 1 saatte, yüzde 70’i ise doğumdan sonra 24 saat içinde emzirilmiş. Yani doğan iki bebekten bir ilk 1 saat içinde anne sütüyle tanışıyor. Gerçekten bu oran çok düşük. Maalesef bebeklerimizin yüzde 26’si anne sütünden önce başka gıda ile tanışmış. Normal doğuma teşvikle sezeryan oranlarını azaltabilirsek anne sütüyle beslenen bebeklerin oranlarını artırabiliriz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Sare Davutoğlu’na çiçek taktim edildi. Daha sonra toplu olarak fotoğraf çekilişi ile birlikte Davutoğlu konferansın düzenlendiği salondan ayrıldı.
Kaynak: İHA