Epilepsi Hastası Genç Kıza Ameliyat

Konya’da epilepsi hastası genç kızın sağlığı, geçirdiği ameliyatın ardından daha iyiye gidiyor

Epilepsi Hastası Genç Kıza Ameliyat
Özel Konya Hospital’da geçirdiği ameliyat sonrası sağlık durumu daha iyiye giden 20 yaşındaki Fatmanur Yıldız, hastalık sürecini anlatarak, “Rahatsızlığım ben lise 2. sınıftayken başladı.

İlk önce çok ufak ufak tetiklemelerle başladı.

Yani insanların kesinlikle fark etmeyecekleri şekilde pis bir koku gelmesiyle başladı.

Bilinç kaybı yoktu o zaman sadece koku geliyordu, çok kısa sürüyordu. Uzunca bir zaman tetiklemiyordu. Bir daha 5 ila 6 ay kadar sonra bir daha aynı şey oldu. Bundan sonra zamanlar sıklaşmaya başladı ve bilinç kayıpları o zaman oldu. Bilinç kayıpları o zamanlar çok ufaktı, burnuma iğrenç bir koku geliyor hiç kimsenin almadığı 3 saniye kadar ben bilincimi kaybediyordum. Daha sonra doktora gittim bu durumları anlattım ve epilepsiden şüphelenildi, ilaç verildi.

Bu ilaçlar özel ilaçlar oldukları için raporlu kullanılması gerekiyormuş ama nöbetler bu kadar hafif olduğu için, ilaçların devamını getirmediler. Yani rapor yazmadılar, önemli olmadığı düşünüldü ve kendi kendine geçeceğini düşündük ama geçmedi. Krizlerin şiddeti büyüdü, uzantıları büyüdü daha sık ve daha uzun zamanlarda olmaya başladı.

Artık 2 haftada bir neredeyse 5 dakika süren bir kriz haline gelmeye başladı.

Bu uzantılarda artık hareketler değişiyordu. Daha sonra doktorumdan ve ailemden öğrendiğim kadarıyla ağzımı yüzümü eğmeye başlamışım, kontrol edememeye başlamışım. Ellerim, ayaklarım titremeye başlamış bu şekilde bunlar arttı” dedi.

Yıldız, “Mehmet hocamla 4 yıl önce tanıştık. Artık ilaçların kesinlikle hiçbir kar etmediği zamanda ona bütün olanı biteni en başından anlattık, MR istedi daha ayrıntılı şekilde inceleme için. MR’ın sonucuna baktığında bu damarların geçirdiği bozuklukları, sebeplerini anlattı ve bu damarların temizlenebileceğini söyledi.

İlaçların fayda etmediğini kendisi de gördü. Çünkü zaman içerisinde uzamışlar başka şekiller almışlar biraz geç kalınmış. Hemen ameliyata alındım ve gayet iyi bir şekilde bütün kötü damarları temizledi. Ameliyattan sonra tabi ki de benim hayatımda çok büyük değişiklikler oldu. Kafanızda kocaman bir yarık oluyor ve saçlarınız kesiliyor evet insanın canı yanıyor bunlara ama yani sonuçta bu hastalık bu kadar zehirli şekilde ilerliyor. Siz kafanızı aniden çeviremiyorsunuz, kafanızı önünüze eğemiyorsunuz, gözlerinizi üçten fazla kırpamıyorsunuz. Bu kadar çok hayatınızı kısıtlayan bir hastalık bittiği zaman ufak ufak hareketlerinizin bile genişlediğini fark ediyorsunuz. Çünkü ilerlemesi o kadar çok şiddetli oluyor ki sizin bütün hareketlerinizi kısıtlıyor önce zaten kendi hayatınızdaki ufak hareketlerin gerçekleştiğini görünce evet diyorsunuz ben iyileştim” şeklinde konuştu

Ameliyatı gerçekleştiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün de, hasta hakkında bilgi verdi. Üstün, “Bu hastamız bize geldiğinde bilinç kaybı, korku, panik atak, burnuna kötü koku gelmesi ve kollarda bacaklarda kasılma şikayeti ile geldi. Şikayetleri 4 yıl önce başlamış önce burnuna kötü kokular gelmeye başlamış. Sonra bu ufak bilinç kayıpları izlemeye başlamış ve epilepsi tanısı konmuş. Bunun için ilaç tedavisine başlanmış farklı ilaçlar ve farklı dozlarda farklı kombinasyonlar denenmiş ancak hiçbirinden istenen sonuç alınmadığı gibi şikayetler gitgide artmaya başlamış. Ve nöbetler artık sadece kötü koku gelme ve bilinç kaybı değil ağızda yalanma hareketleri, panik ataklar, bunun dışında kolda bacaklarda kasılmalar şeklinde. Zaman zaman büyük nöbetler olarak devam etmeye başlamış. Bana geldiğinde çekilen MR sonuçları zaten beynin sağ tarafında normal dokunun biraz daha farklı bir gelişimi tespit edildi. Fakat bu dokuyu sonuçta ben kendine ameliyat önerdim. Ancak bu doku derinde daha yüzeyde bunu tamamen bu dokuyu çıkarmak mümkün ancak daha derinde olduğu için çıkarmak zor ve yan etkileri ve istenmedik bazı şeyler olabiliyor. O yüzden daha farklı bir epilepsi tedavisi uyguladık. Bunun sonucunda kendilerine söyledim büyük nöbetler bitecek. Kasılmalar bitecek belki kötü koku gelmesi devam edebilir dedik. Gerçekten de şimdi 3. ayını hastamız tamamladı. Büyük nöbet sadece bir kez oldu ondan sonra olmadı. Dolayısıyla şu anda hastamızın herhangi bir şikayeti yok. Korku panik ataklığı da geçmiş durumda. Tabi kontrol filminde bu anormal dokunun gelişiminin de küçüldüğünü gördük. Bu da mutluluk verici. Biz anormal dokuya müdahale yapmadık ama bizim yaptığımız müdahale anormal dokuda da bir küçülmeyi beraberinde getirmiş. Takip edilen aylarda yeniden filmleri çekilecek. Belki de bu doku tamamen kaybolacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA