Çocuklar Engelleri 'Atla Terapi'yle Aşıyor

HANİFE SEVİNÇ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Engelliler Müdürlüğü'nün (İSEM), 2008'den bu yana yürüttüğü "atla terapi" sağlık uygulaması kapsamında, engelli çocuklara 11 bin 548 seans terapi uygulandı.

Tıbbi bir tedavi şekli olarak başta İngiltere ve ABD olmak üzere birçok ülkede kullanılan atla terapi yöntemi, atın çok boyutlu hareketleri kullanılarak, engelli çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerine yardımcı olması için alternatif ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

AA muhabirinin İSEM'den edindiği bilgiye göre, "Hippoterapi" olarak adlandırılan atla terapi Türkiye'de ilk olarak 2008'de İSEM tarafından Florya Engelliler Yaz Kampı'nda uygulanmaya başladı.

Engelli çocukların duygusal devinimleri, konsantrasyonları, duruş, denge ve kas yapılarının geliştirilmesine yardımcı olan atla terapiden, İstanbul genelinde 25 engelliler merkezi ve 11 irtibat bürosuna kayıtlı serebral palsili, otizmli, mental retardasyonlu ve spina bifidalı çocuklar, kas hastalığı ve öğrenme bozukluğu bulunan, psikomotor gelişim geriliği ve işitme engeli olanlar yararlanabiliyor.

İSEM bünyesinde çalışan uzman spor hocaları ve psikologlar tarafından değerlendirmeye alınan 4-15 yaş arasındaki engelli çocuklar, test ve ölçümler neticesinde titizlikle seçilerek, bu terapiye alınıyor.

Kapasite ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak fiziksel ve ruhsal açıdan gelişimleri için özel programlar hazırlanan engelli çocuklar, ardından profesyonel binicilik eğitmenleri tarafından atla terapi seanslarına alınıyor.

- 30'ar dakika atla iletişim

Atla terapi programları kapsamında haftanın belirli günlerinde Küçükçekmece, Beykoz ve Sarıyer'de bulunan binicilik tesislerine götürülen engelli çocuklara, hemşireler ve uzman personel refakat ediyor.

Binicilik kulüplerinin uzman terapistlerinin rehberliğinde verilen seanslarda, eğitmenler tarafından 30'ar dakikalık periyotlarla terapi uygulanıyor.

İSEM tarafından 2008'den bu yana verilen atla terapi şeklindeki sağlık uygulamasından, 7 bin 967 engelli çocuk yararlanırken, toplam 11 bin 548 seans gerçekleştirildi.

Kaynak: AA