Vali Bektaş'tan Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'ne Ziyaret

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünde incelemelerde bulanarak, Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Basri Kökçü’den kurumun çalışmaları ve tesisler hakkında bilgi aldı.

Vali Bektaş'tan Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'ne Ziyaret
Gerçekleşen ziyarette Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Milli Emlak Müdürü Ali Kaymak, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de hazır bulundu. Kurum sorumlularının da katıldığı teknik incelemelerde, Vali Erdoğan Bektaş ve beraberindeki heyete Müdürlüğün çalışmaları hakkında gerekli bilgiler verildi.

1943 yılında Teknik Tarım Okulu olarak hizmet vermeye başlayan kuruluşlarının günümüze kadar değişik isimler adı altında hizmetlerini sürdürdüğünü ifade eden Basri Kökçü, “Son olarak Bakanlığımızın 14/11/2000 tarihli ve 133 sayılı olurları ile ’Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü’ olarak ismimiz değiştirilmiştir. Müdürlük olarak tohumluk kontrol ve sertifikasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi, bitki çeşitlerinin tescil denemeleri için gerekli olan farklılık, yeknesaklık ve durulmuşluk testleri ile tarımsal değerleri ölçme denemelerini yapmaktayız. Tescilli çeşitlere ait referans koleksiyonlarını yapmak ve tesis etmek, tohumculuk ile ilgili araştırma projeleri yapmak ve uygulamak ta yaptığımız işler arasındadır.” dedi.

Vali Bektaş ve beraberindeki heyet daha sonra Berre Besi İşletmesine geçtiler. Burada İşletme Sahibi Arif Koşar’dan tesise dair genel bilgiler alan heyet tesisleri gezerek incelemelerde bulundular. İşletmesindeki hayvan cinsleri hakkında bilgiler veren Arif Koşar, “2 bin 500 adet hayvan kapasitesine sahip olan işletmemizde şuan yaklaşık 2 bin hayvan bulunmakta olup günlük kırk ton yem tüketimi gerçekleşmektedir.” diye konuştu.

Heyetin son ziyareti ise Çamlı Yem Besicilik A.Ş.’ne ait Organik Süt İşletmesine oldu. Yaşar Holding Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Grubu Başkanı Hasan Girenes tesisleri gezdirerek Vali Bektaş ve beraberindeki heyete çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. İşletmelerinde 24 saat üretimin devam ettiğini söyleyen Girenes, “İşletmemizde toplam dişi hayvan sayısı 1.546 adet olup, toplam inek sayımız 830, sağılan inek sayımız ise 700 adettir. Günlük organik süt üretim miktarımız 15.000 litredir. Sağmal ineklerimiz saat 04.00 ve 18.00’da olmak üzere günde iki kez sağılmakta sadece yüksek verimli gruplar günde üç kez sağılmaktadır. Günde ortalama 32 bin kilogram yem hazırlanmakta ve dağıtılmaktadır.” dedi.

Kaynak: İHA