'Umarım Rusya Bir Daha...'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rus uçaklarının Türk hava sahasını iki kez ihlal etmesinin ‘tedirginlik verici’ olduğunu belirterek, “Umarım Rusya bir daha yanlışlık yapmaz” dedi.

'Umarım Rusya Bir Daha...'
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Gölköy ilçesinde Kent Meydanı açılışına katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı. Rus uçaklarının Türk hava sahasını iki kez ihlal etmesini değerlendiren Kurtulmuş, ”Suriye’deki iç savaş çok vahim boyutlara ulaşmıştır. Rusya’nın da bu savaşa fiilen girmesi Türkiye’yi tedirgin etmiştir. Rusya’nın yaptığı bu hava saldırılarında IŞİD’e değil de, Suriye rejimine karşı muhalif olan unsurları yani ılımlı mevzileri vurması Türkiye’nin de durumunu, Suriye’deki savaşın dengelerini de değiştirecek bir gelişmedir” diye konuştu.



“RUSYA’YI UYARIYORUZ”

IŞİD’i bahane ederek bölgedeki savaşa dahil olmanın kimseye faydası olmayacağını vurgulayan Kurtulmuş şöyle konuştu: “Dolayısıyla hiç kimsenin Türkiye’nin gücünü sınamaya yada Türkiye’nin sabrını sınamaya kalkmamasını tavsiye ederiz. Biz bölgemizde barışı isteriz. Artık büyük güçlerin satranç tahtası haline döndüğü, bir bilgisayarla savaş oyunu haline döndürdüğü bu savaşın bitmesini talep etmektedir. Ama burada her geçen gün başka bir aktörün savaşın içine dahil olması, bu savaşı içinden çıkılmaz bir duruma doğru getirmektedir. Rusya’nın hem Suriye’deki saldırısını durdurması hem de Suriye’deki saldırıları bahane ederek Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmekten vazgeçmesini bir kez daha kendilerine söylüyoruz, teklif ediyoruz, uyarıyoruz. Bu anlamda Türkiye gelişmeleri dikkatle hassasiyetle ve Türkiye’nin güvenliğini sağlayacak bir kararlılıkla devam etmektedir. Ümit ederim ki Rusların açıkladığı gibi yanlışlıkla gerçekleşmiştir, eğer yanlışlıkla gerçekleşmişse bundan sonra zaten gerçekleşmeyecektir. Dolayısıyla Türkiye süreci titizlikle izleyecektir ve bu anlamda da Türkiye’nin yeni durum karşısında da Türkiye’nin tavrı ne olur diye kimsenin de Türkiye’yi sınamamasını tavsiye ederiz.”

“TERÖR TÜRKİYE’NİN EKONOMİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR”

Türkiye’nin terörden çok çektiğini de belirten Kurtulmuş, 35 yılda teröre harcanan paranın 1.5 trilyon dolar olduğunu belirtti.

Dengelerin 20 Temmuz’dan sonra değiştiğini kaydeden Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı: “20 Temmuz’dan önce Doğu Anadolu’nun, Güneydoğu Anadolu’nun her tarafı tıklım tıklım doluydu. Ben oralarda gittiğim yerlerde otellerin dolu olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu yaza bakın, terör olaylarından sonra bölge halkı büyük bir tedirginlik içerisindedir. Başta terör olmak üzere, Doğu ve Güneydoğu’daki yatırımlar olmak üzere mesela çok önemli elektrik üreten bir yatırımımızın zaman zaman elektrik çıkışları kesilmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımlara özellikle turizm başta olmak üzere bir çok alana olumsuz etkisi olmuştur. Ayrıca tarım ve hayvancılık alanında çok ciddi etkileri olmuştur. Biliyorsunuz daha önce terör yüzünden serbest bırakılan yaylalara hayvancı kardeşlerimizin gitmesine müsaade edilmemiştir. Bu büyük bir maliyettir. Ama bu maliyetin ötesinde görülmeyen bir başka maliyette Türkiye’nin risk birimi artmaktadır. Türkiye’de terör her ortaya çıktığında Türkiye’nin risk birimi artıyor. Türkiye’nin borçlanma faizleri yükseliyor. Zaten terörün sebeplerinden bir tanesi de Türkiye’yi ekonomik olarak etki altına almaktadır. Dolayısıyla Türkiye bu süreçte çok olumsuz etkilenmiştir.”

Kaynak: İHA