Mudanya'daki Orman Yangını

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, geçen ay Mudanya ilçesinde yanan 170 hektar ormanlık alanda yeniden ağaçlandırılacak bir bölüme, şehit Yarbay İlker Çelikcan'ın isminin verileceğini bildirdi.

Vali Karaloğlu, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ile bir otelde düzenlediği basın toplantısında, yangının yerleşim yerlerine sirayet etmeden söndürülmesinin büyük başarı olduğunu, tüm itfaiye erleri ve vatandaşlara teşekkür ettiğini söyledi.

Yangın sonrası yapılan spekülasyonlara değinen Karaloğlu, anayasanın 169'uncu maddesinde yer alan "Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir" hükmünü hatırlattı.

Anayasa hükmünün çok açık olduğunu, buna rağmen çıkarılan dedikodulardan rahatsızlık duyduğunu dile getiren Karaloğlu, yangın alanına kesinlikle rezidans, otel, AVM yapılmayacağını vurguladı.

Bu iddiaların hiçbir gerçekliğinin bulunmadığını ifade eden Karaloğlu, "Kül olan 170 hektarı inşallah elbirliğiyle yeniden yeşillendirecek, Bursa'ya yeni bir orman kazandıracağız" diye konuştu.

Karaloğlu, ilk ağaç dikiminin 18 Ekim'de, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımlarıyla gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ormanlık alanda yeniden ağaçlandırılacak bir bölüme, şehit Yarbay İlker Çelikcan'ın isminin verileceğini belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda tabur komutanı seviyesinde şehit olan Yarbay İlker Çelikcan'ın ailesi, Bursa'da ikamet ediyor. Kendisini de Bursa Şehitliği'ne defnettik. Allah bütün şehitlerimize ve yarbayımıza rahmet etsin. Bu ormanda yeniden ağaçlandırılacak bir bölüme de rahmetli yarbayımızın ismini vereceğiz ve adı 'Şehit Yarbay İlker Çelikcan Ormanı' olacak."

- "Yangında 47 bin 969 ağacımız zarar gördü"

Coşkun da Mudanya'daki yangında 170 hektarda zarar meydana geldiğini hatırlattı. Hasar tespit çalışmalarının 10 Eylül itibarıyla tamamlandığını anlatan Coşkun, "Buna göre, yangında 47 bin 969 ağacımız zarar gördü. Süreci hızlandırmak için hemen ihaleye gittik ve burada boşaltma çalışmalarına başladık. Kasım ayında da bu boşaltmanın tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Böylece rehabilitasyon çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Coşkun, çalışmaların 2016 ilkbaharında sona ereceğini bildirdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise yangının verdiği zararın en kısa zamanda telafi edileceğini, bu kapsamda bazı tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Özellikle ormandaki yangın müdahale yollarının açılması gerektiğini, ağaç kesimlerine yapılan itirazlar nedeniyle sıkıntıyla karşılaştıklarını ifade eden Altepe, "Milyonlarca ağacın yanmaması için yüzlerce ağacın da kesilmesi gerekiyor. İnşallah bu çalışmalar yapılır ve her yere kolay müdahale ederiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA