Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den İran'ın iddiasına yanıt

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İran'ın Hac'daki faciada 4 bin 700 kişinin öldüğü iddiasını "O sayı abartılı" sözleriyle değerlendirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den İran'ın iddiasına yanıt
Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den İran'ın iddiasına yanıt
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İran'ın Hac sırasında hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin iddiasına değerlendirdi.

İran'ın verdiği rakamın "abartılı" olduğunu ifade eden Görmez, "O sayı abartılı... Ancak sadece İranlı vefat eden hacıların sayısı ilan edildiğinde sadece 48 idi ama şimdi 400'ü aşkın" dedi.

Görmez şöyle devam etti:

"İran'dan başka hiçbir ülke hacılarını kendi ülkesine istemedi. Herkes orada defnetti. Ama İran kendisi bizzat hacılarını uçakta kendi ülkesine taşımak istediği için o sayı öyle ortaya çıktı."

"RAPOR HAZIRLADIK"

Olayın yaşandığı yerde bir komisyon kurarak görgü tanıklarını dinlediklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı "Bir rapor hazırladık ve bitirmek üzereyiz. Onu hem Suudi Arabistan makamlarına vereceğiz hem de kendimizde bunu Hac Bakanlığıyla ayrıca paylaşacağız" diye konuştu.

"DAĞLARI ERİTMEK YERİNE..."


Mekke'deki inşaat politikalarını da eleştiren Görmez, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Özeleştiri yapma hususu, İslam'ın bize emrettiği bir şey aslında. Biz her sene bu ibadet yapıldığı için her sene gördüğümüz en küçük bir aksaklığı kardeşlerimize yüksek nezaket içinde ifade edilerek onun düzeltilmesi sağlansa hep mükemmele doğru gideriz. Kabe'yi saran büyük gökdelenler yerine, her biri bizim için tarihi büyük değer taşıyan o dağları eriterek yerine gökdelenler dikmek yerine Cidde ve Medine düzlüklerinde milyonlarca insanı alabilecek uydu kentler kurulabilirdi" değerlendirmesini yaptı.

Yeraltı metrosuyla Kabe'nin etrafına ringler oluşturulabilirdi. Mekke, 1971'e kadar Hz. Peygamberden ve ashabından bu ümmete kalmış bütün tarihi miraslar orada var. Bütün bu tarihi dokuyu tarihsizleştirme üzerinde çok durdum ama dostlarımız bunu anlamakta biraz zorluk çekti. Halbuki Mekke, mümkün olduğu kadar o tabii, orijinal haliyle durabilirdi."

Suudi Arabistan hac faciasında 240'ı İran vatandaşı olmak üzere 769 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. İran ise olayda 4 bin 700 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etmişti.