Çalıştay Sona Erdi

1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı Düzce bölgesindeki porsuk ağaçlarına düzenlenen gezi programıyla sona erdi.

Çalıştay Sona Erdi
İlk kez Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen ve gerçekleştirilen oturumlarla devam eden 1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı, Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan porsuk ağaçlarına yapılan gezi programıyla sona erdi.

Middle European Yew Society ve German Friends of Yew Society topluluklarından temsilciler, yurt dışı ve yurt içindeki çeşitli üniversitelerden alanında uzman, yerli ve yabancı birçok akademisyen ile doğa ve ormancılıkla ilgili çevre kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı uluslararası çalıştayın ilk iki gününde, porsuk ağacının özellikleri, Ülkemiz ve dünyada bulunan porsuk ağacı ekosistemleri ve porsuk ağacını koruma yöntemleriyle ilgili oturumlar düzenlendi.

Çalıştay programının üçüncü günü, Konuralp Müzesi ve Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne düzenlenen geziyle başladı.

Müze ziyaretinden sonra davetli katılımcılar, Düzce’nin Yığılca ilçesi, Gökçeağaç Köyü, Kayadibi mevkiindeki ormanlık alanda bulunan Porsuk Ağacı Tabiat Anıtı’na ziyarette bulundu. 775 yaşlarında, 27,5 m boyunda, 1.90 m çapında ve 4.80 m çevre genişliğine sahip porsuk anıt ağacı katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Daha sonra yine Yığılca ilçesi Kırık Köyü Paşabükü mevkiinde bulunan 110 yaşlarında, 46 m boyunda, 1 m çapında ve 3 m çevre genişliğine sahip dişbudak anıt ağacı incelendi.

Çalıştayın dördüncü gün programına, Türkiye’nin en yaşlı porsuk ağaçlarının bulunduğu Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Gümeli Ormanı’na yapılan ziyaretle devam edildi. Türkiye’nin en yaşlı porsuk ağaçlarından olan 1000 yaşında, 2,55 m çapında, 20 m uzunluğunda ve 8 m gövde çevresine sahip olan porsuk ağacı, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü ve detaylı bir şekilde incelendi. Gümeli Ormanı ziyaretinin ardından program, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cennet Cehennem Mağaralarına yapılan geziyle sona erdi.

Çalıştay kapsamındaki gezi programının beşinci ve son gününde davetli katılımcılar, Karabük’ün Yenice ilçesinde bulunan porsuk ağaçlarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Porsuk ağaçlarına yapılan geziler sırasında Yığılca, Alaplı ve Yenice Orman İşletmesi yetkilileri yörede bulunan porsuk ağaçlarının özellikleriyle ilgili bilgiler verilmesi, yemek ve ulaşım konularında organizasyona katkı sağladı.

29 Eylül-03 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı, bölgemizde bulunan porsuk ormanlarına yapılan ziyaretlerin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA