Yörükler Turgutlu'da Buluştu

Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, 2. Yörük Buluşması etkinliğine katıldı.

Yörükler Turgutlu'da Buluştu
Geçtiğimiz yıl Yörük Şenliği adı altında düzenlenen, bu yıl da ülkemizin yaşadığı şehit acıları dolayısıyla gösterilen hassasiyet dolayısıyla 2. Yörük Buluşması adını alan etkinlik gerçekleştirildi.

Turgutlu Belediyesi’nin desteğiyle, Turgutlu Yörükleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen etkinlik, Koza Parkı’ndan Atatürk Bulvarı güzergahında kortej ile başladı.

Kortej yürüyüşüne Kaymakam Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Başkan Yardımcısı İskender Tunç, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, MHP İlçe Başkanı Ahmet Köktopçu, MHP Manisa Milletvekili Adayları Mehmet Memiş ve Engin Kabadağ, AK Parti İlçe Başkanı Mürşit Gedizli, CHP İlçe Başkanı Erk Kayabaş, oda ve dernek temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli ilçelerden gelen Yörükler katıldı.

Mehter eşliğinde başlayan kortejde yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturan Yörükler, Irlamaz Rekreasyon Alanı’na yürüdü. Alanda Yörük Çadırları ziyaret edilerek, Yörük mutfağından keşkek ve topalak ikramları tadıldı. Etkinlik Amfi Tiyatro’da şehitlerimiz adına dualar okunması ile başladı.

Halk oyunları gösterileriyle devam eden etkinlikte Kaymakam Uğur Turan, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yörükler Derneği Başkanı Mestan Avşar birer konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajları verdi.

YÖRÜĞÜN SÖZÜ MERT SOFRASI BEREKETTİR

Yaptığı konuşmada Yörüklerin Turgutlu’nun temel taşlarını oluşturan bir topluluk olduğunu kaydeden Başkan Şirin, “Öncelikle bugün bizi bir araya getiren, Türk Kültür mirasımızın önemli bir parçası olan Yörük kültürünü yaşatma ve gelecek nesillere aktarma gayretlerinden dolayı Yörükler Derneği’mizi tebrik ediyorum. Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan coğrafyada atalarımızın binlerce yıllık yaşam kültürüyle oluşturduğu zengin mirası anlamak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimiz için Milli bir zorunluluktur. Bunu sağlayabildiğimiz sürece de, milletimiz ebediyen var olacaktır. İşte bugün bizleri burada bir araya getiren etkinlik de bu kutlu amaca hizmet eden, Türk Tarihi’ni gelecek nesillere aktarma çabamızın bir göstergesidir. Orta Asya’dan Anadolu’muza yüzyıllar boyu süren konar-göçerlik içerisinde Yörüklerin yaşam kurduğu yerlerden birisi de Turgutlu’muzdur. Yüce Türk Milleti içerisinde Yörükler; birbirlerine olan bağlılıkları, vatanseverlikleri ve cesaretleriyle tanınır. Yörüğün yüreği mert, sofrasında bereket, çadırında hasret, sözlerinde samimiyet vardır. El emeği göz nuru kilimleri, konar-göçerliklerinden mütevellit kıl çadırları, yar ve yoldaşı atı, eti, sütü kısacası, hala orta asyadan alıp getirdikleri ve bugüne mal ettikleri yaşattıkları kültürün birer parçası vardır. Geçtiğimiz yıl bu güzel etkinliği şenlik olarak gerçekleştirmiştik. Ancak son aylarda şehit verdiğimiz evlatlarımızın acılarından dolayı bu yılki etkinliği sade ve anlamlı bir şekilde gerçekleştirme hassasiyeti gösteriyoruz. Bizleri böylesi anlamlı bir günde bir araya getiren Rabbim, vatan nöbetinde eli kanlı terör örgütünün hain pususuyla toprağa düşen Turgutlu’muzun evladı Tolga Artuğ’a son vazifemizde de bir araya getirdi. Turgutlu, Manisa bir oldu. Yörüğüyle, Arnavutu, Lazı, Çerkeziyle tüm Türkiye şehitlerine sahip çıktı, dosta güven düşmana korku salan inanç ve kararlılığıyla metanetini koruyarak, Şehadete yürüyen şehitlerini bağrına bastı. İşte biz böylesi asil bir milletin evlatları, kadim bir medeniyetin torunlarıyız. Son olarak Yörükler Buluşması’nı onurlandıran Turgutlu’muzdan ve çevre ilçelerimizden katılım sağlayarak etkinliği zenginleştiren misafirlerimize, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve kıymetli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu geleneksel hale getirmek için büyük çaba harcayan, bu güzel ve zengin yelpazede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA