KTO Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Konya Ticaret Odası (KTO)’nın Eylül ayı meclis toplantısına katılan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini 3 ay içinde 5 yıl geriye götürdüğünü belirterek, bölge halkının 7 Temmuz’dan sonra yüzde 50 oranında daha fakirleştiğini söyledi.

KTO Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
KTO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, KTO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Ahmet Arıcı’nın yönettiği toplantıda KTO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, Oda faaliyetleri ile gündemdeki konuları değerlendirdi.

Terör olaylarının ekonomi ve ticarete etkileri hakkında bir konuşma yapan Başkan Öztürk, “Terörün, vicdanları yaralayan, tüm milletimizi acılara boğan tarafı ile birlikte siyasi ve ekonomik tahribatı da bu dönemde sıklıkla tartışılan konuların başında gelmiştir. Ülkemiz, 30 yılı aşkın bir süredir terörle mücadele eden bir ülkedir. Bugüne kadar ülkemizde terörün ekonomik maliyeti yaklaşık 350 milyar dolardır. Bu rakam oldukça ürkütücü olmakla birlikte, bugün Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık iki katıdır. Son üç ayda Türkiye’nin doğusunda yaşanan çatışma ortamı, 2013’den beri istikrarlı olarak yatırım ve turist çeken bölgeye ağır bir ekonomik fatura çıkarmıştır. Türkiye’nin gelir dağılımından en az payı alan kentlerinin bulunduğu bölgede, birkaç ay öncesine kadar esen barış ve refah rüzgarları yerini ciddi bir kaos ortamına bırakmıştır. Bu durum da, son 30 yıldır terör olaylarıyla mücadele eden bölgenin çözüm süreciyle birlikte yakaladığı kalkınma hamlesine ağır darbe vurmuştur. Sınır kapıları kapanınca ihracat yarıya indi, kent merkezlerinde alışveriş yüzde 30 azaldı, turizm durdu, otellerin doluluk oranı yüzde 10’lara düştü. Tüm bu rakamlar ve tespitlerden de anlaşılacağı üzere; dolaylı olarak bölge halkı 7 Temmuz’dan sonra yüzde 50 oranında daha fakirleşmiştir. Terörün, ülkemizin genel ekonomik durumuna etkilerini de göz önüne alırsak Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizdeki şehirlerimizin yaklaşık 3 ay içinde 5 yıl kaybettiği tespitinde bulunmak abartılı olmayacaktır” dedi.

PKK’nın 7 Haziran’dan sonra top-yekün bir saldırı sürecini başlatmasının temelinde yatan gerçeklerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Tüm dünyada terör odakları genel olarak; istikrarsızlığın, otorite boşluğunun, belirsizliğin, yerel ve küresel ekonomik krizlerin yaşandığı dönemleri eylemleri için en uygun zaman olarak görürler. 7 Haziran seçimlerinden sonra ise ülkeyi bir kaos ortamına çevirmeye çalışan eylemler; belirsizlik ortamında şiddetli terör saldırılarına dönüşmüştür. Terörü bitirmeye yönelik kısa ve orta vade de alınan tedbirler siyaset üstü değerlendirilmesi gerekirken; muhalefet tarafından siyasi zeminde tartışılmaya açılması terörle mücadelenin en büyük handikabıdır. Diğer taraftan hükümetin terörü bitirmeye yönelik en büyük adımı olan Çözüm Süreci’nin de doğru anlaşılamamış olması da bir dezavantajdır. Hükümet Çözüm süreci ile PKK terörünün beslendiği kaynakları kurutmayı hedeflemiş; bu yönde siyasi, sosyal ve ekonomik olarak uygulamalarda bulunmuştur. Bugün gelinen noktada, son üç ayda yaşananları da göz önünde bulunduran halkımızın terörü siyaset üstü bir mesele olarak göreceğine ve siyasi rekabetin dışında tutacağına inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

Meclis toplantısına konuk olarak katılan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade de 2015-2016 akademik yılı ile ilgili Meclis Üyelerini bilgilendiren bir sunum yaptı. Türkiye’de ilk defa bir üniversitede uygulanacak olan “Sektör Danışmanlığı” projelerini tanıtan Rektör Sade, proje ile öğrencilerin mezun olduğunda iş kuracağı, çalışacağı sektörle ilgili temel verilere sahip, çalışacağı kurumun taleplerini karşılayabilecek donanımda yetiştirileceğini söyledi.



Toplantıda söz alan, Konya Platformu Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik de, Konya Valiliği koordinesinde Konya’daki STK’ların katılımıyla başlattıkları “Konya Şehidinin Emanetine Sahip Çıkıyor” kampanyası hakkında bilgi verdi. Kampanya ile şehit ailelerine birer ev alacaklarını ifade eden Çelik, Konyalı işadamlarının kampanyaya destek vermesini istedi.
Kaynak: İHA