Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Özafşar Açıklaması

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Diyanet İşleri Başkanlığının kendisine tahsis edilen bütçeyi usul ve esaslarına göre harcadığını belirterek, harcamaların denetiminin de usulüne uygun şekilde yapıldığını bildirdi.

Özafşar, Din İşleri Yüksek Kurulu'na yeni seçilen üyelerin göreve başlamaları dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesiyle ilgili gündeme gelen haberler ile bu haberlerdeki iddiaların gerçekle hiçbir alakasının olmadığını ifade eden Özafşar, şunları söyledi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı, kendisine tahsis edilen bütçeyi usul ve esaslarına göre harcamaktadır. Bunların denetimi de usulüne uygun şekilde yapılmaktadır. Burada bir birine karıştırılan bir husus var, yanlış bilgilendirme var, manipülasyon ve farklı bir algı oluşturma çabası var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Maliye Bakanlığı saymanlığı tarafından denetlenen döner sermaye işletmesinin kendisine tahsis edilen limitler içerindeki harcamaları farklı bir vurgu ve algıyla sanki bütçe kaynaklarıymış gibi gösterilmek istenmektedir."

Özafşar, kamudaki birçok kurumda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığının da döner sermaye işletmesi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu işletmenin limiti kanunumuzla birlikte 20 milyon liraya çıkartılmıştır. Yani 20 milyon içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir, herhangi bir kaynak tahsis edilmemiştir, para verilmemiştir. Sadece kitap basımı, kitap dağıtımı ve yayınlarla, kanunda belirtilen işlemlerle Diyanet İşleri Başkanlığı döner sermayesine 20 milyonluk limit içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir. Şayet buradan elde ettiği kar olursa bu kar devlete gelir olarak irat edilir.

Geriye doğru baktığımızda Diyanet İşleri Başkanlığının döner sermaye üzerinden her sene belli bir miktarda çok ciddi yekunu devlet bütçesine gelir olarak kazandırdığı görülmekte. Bu bir bütçe geliri değildir. Bütçe tarafından Diyanete herhangi bir para verilmiş değildir, döner sermaye işletmesinden yaptığı işlerden elde ettiği miktardır. Bunun da muhasebesini Maliye Bakanlığı yapmaktadır. Bu bilgiyi birbirine karıştırarak basına yansıtmak suretiyle sanki Diyanet İşleri Başkanlığı bütçe fazlası bir harcama yapmış, Diyanet İşleri Başkanlığına bütçeden verilen 23 milyon lira var ve bunu harcamış da harcadığı yerleri gösterememiş gibi bir algı oluşturulmak isteniyor. Diyanet İşleri Başkanlığının veremeyeceği hiçbir hesap yoktur."

Kaynak: AA