Türkiye Cannes'da Onur Konuğu

Sinema yapımları, dizi ve programların alınıp satıldığı dünyanın en büyük organizasyonu olan Cannes MIPCOM Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Türkiye oldu.

Türkiye Cannes'da Onur Konuğu
Fransa’nın Cannes kentinde 5-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan MIPCOM Fuarı, dünya çapında TV yöneticilerine Türkiye’nin televizyon ve eğlence endüstrisinin zenginliğini keşfetme imkanı sağlıyor. Türk dizi ve film sektörünün detaylarıyla ele alınacağı fuarda, Türkiye’den Global Agency CEO’su İzzet Pinto, oyuncular Halit Ergenç ve Tuba Büyüküstün, Ay Yapım CEO’su Kerem Çatay, senaryo yazarı Kerem Deren, TİMS CEO’su Timur Savcı da birer konuşma yapacak.

“Yeni başarı hikayeleri bu fuarda çıkar” sloganını belirleyen MIPCOM Fuarı, sektörde hızla büyüyen Global Agency şirketinin başarı öyküsünü seçti. Pinto’ya 3 ay önce teklif götüren fuar yetkilileri, Global Agency ve CEO İzzet Pinto’nun çalışmalarının yer aldığı bir tanıtım filmi de çekti. Reklam kampanyası için Cannes bilboardlarında da yer verilen İzzet Pinto, fuar kapsamında katılacağı panelde de Türk formatlarının dünya pazarındaki yerini anlatacak.

Dünyanın 100 ülkesinden televizyon sektöründeki bini aşkın yayın kuruluşu ve yapımcıya Türkiye ve dünya ülkelerinden dizi film ve yarış programlarını pazarlayan Global Agency şirketi, bu yılki MIPCOM Fuarı’nda da Star TV ekranından yeni yayın döneminde izleyici karşısına çıkacak olan ‘’Muhteşem Yüzyıl-Kösem’’in yanı sıra “Kaderimin Yazıldığı Gün’’, ’’Paramparça’’ ve “Maral’’ dizilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda Türk dizisinin tanıtımını yapacak. Pinto, ayrıca formatını kendisinin yazdığı ve şu anda Çin’de reyting rekoru kıran “Is That Really Your Voice’’ yarışmasını da pazarlamak üzere görüşmelerde bulunacak.

GELİNİM OLUR MUSUN YARIŞMASI’NDAN MUHTEŞEM YÜZYIL’A

Sektöre 9 yıl önce “Gelinim Olur Musun’’ yarışmasının format haklarını satın alarak giren ve aynı yıl MIPCOM Fuarı’nda 10 metrekarelik küçük bir stand oluşturarak firmasını temsil eden İzzet Pinto, bu yarışmanın dünya çapında satışını gerçekleştirdikten sonra yurt dışına Türk dizilerini satmaya başladı.

“Binbir Gece” dizisinin Sırbistan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Rusya, Pakistan, Afganistan, Güney Amerika, Vietnam, Ortadoğu, Kazakistan ve Slovenya’ya satılmasının ardından yoluna ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ ile devam eden Global Agency, 70 ülkeye pazarlanan dizinin başarısıyla sektörde en büyük bağımsız dağıtım şirketi haline geldi.

Yurt dışından da çok sayıda format satın alarak bunları diğer ülkelere pazarlayan Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto, “Son olarak dizi sektöründe Güney Amerika ve Asya’ya da girdik. Kanal D’nin ‘Bana Herşey Yakışır’ adlı yarışma programı 40 ülkeye satıldı. Fransa ve Almanya’da reyting rekorları kırdı. Birçok ülkede en çok beğenilen gündüz kuşağı formatı oldu. Şu anda farklı ülkelerden de format alıp yurt dışına satıyoruz. Örneğin Hindistan’dan alıp Çin’e satabiliyoruz. Pazarımız iyice büyüdü’’ dedi.

MIPCOM Fuarı’nda şirketinin başarı öyküsünü paylaşmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Pinto, “Bu teklif benim bugüne kadar aldığım en güzel hediye oldu. Böyle büyük bir fuarda hem de Türkiye’nin onur konuğu olduğu yıl başarı hikayemizi anlatacak olmaktan gururluyum. Türk dizileri 7 yıldır tüm dünyada gösteriliyor ve giderek daha artan bir ilgiyle karşılanıyorlar’’ diyerek sektörde geldikleri yeri aktardı.

DÜNYA TV SEKTÖRÜNÜN GÖZÜ BU FUARDA OLACAK

MIPCOM Fuarı, sinema yapımları, dizi film ve programların tanıtımlarının yapıldığı, dünyaca ünlü dizi filmlerin tanıtım amaçlı gösterimlerinin yapıldığı ve sektördeki tüm kuruluşların birbiriyle iletişim kurduğu bir organizasyon olması bakımından sektörün en önemli fuarı kabul ediliyor. Bu yıl Türkiye’nin onur konuğu olması nedeniyle tüm sektörün önemli kuruluşlarının gözü, Türk dizi filmleri ve yarışma programlarının üzerinde olacak. TRT, ATV, Kanal D, Global Agency ve ITV’nin yer alacağı etkinlikler kapsamında Türkiye’ye ait yapımlar sektörün devlerinin karşısında görücüye çıkacak.

Dünyaca ünlü X-Files dizisinin yeni sezon dünya prömiyeri de MIPCOM Fuarı’nın bu yılki sürprizleri arasında yer alıyor. Ekrana 13 yıl ara veren dizinin yeni sezon pilot bölümü, 6 Ekim’de 20th Century Fox’un gerçekleştireceği organizasyonla fuarın katılımcısı olan TV devlerinin karşısına çıkacak. Ekrana ilk kez 20 yıl önce gelen dizi filmde David Duchovny ve Gillian Anderson, FBI ajanları Fox Mulder ve Dana Scully rolleriyle yeniden bu dizinin hayranlarıyla hasret giderecek. MIPCOM Fuarı, ünlü dizinin yeni sezon dünya prömiyerinin yapılması nedeniyle de TV sektörünün dikkatini üzerinde toplayacak.

Fuar, dünyanın çeşitli ülkelerinden yayıncı kuruluşlar ve format pazarlayan şirketlere görüşmelerde bulunarak yeni sinema yapımları, dizi film, yarışmalar ve formatları satın almaları için ev sahipliği yapacak.
Kaynak: İHA