Keban'da 'Trabzon Hurması' Tezgahlarda Yerini Aldı

Keban ilçesinde 35 yıldır yetiştirilen "Trabzon Hurması" tezgahlardaki yerini almaya başladı.

Elazığ'ın Keban ilçesinde 35 yıldır yetiştirilen "Trabzon Hurması" tezgahlardaki yerini aldı.

Fırat Nehri yanında bulunan ve konumunun bölgeye göre deniz seviyesine daha yakın olması nedeniyle farklı tarımsal ürünlerin yetiştirildiği Keban ilçesinde, son yıllarda Trabzon hurması yetiştiriciliği de ilgi görüyor.

İlçede 35 yıl önce deneme amacıyla fideleri getirilerek dikilen ve Keban'ın ılıman iklimine uyum sağlayan Trabzon hurması, pazarda yerini almaya başladı.

AA muhabirinin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Keban'da yaklaşık bin 500 ağaçta yetiştirilen ve 1,5 liradan alıcı bulan hurma, az da olsa Elazığ'da piyasaya sürülüyor.

Üretici Mehmet Tatar, ilçenin, 1974 yılında yapılan Keban Barajı'nın ardından ikliminde değişim yaşandığını ve ılıman bir iklime sahip olduğunu ifade etti.

1990 yılında Kahramanmaraş'tan ilçeye 10 fide getirdiğini anımsatan Tatar, "Kahramanmaraş ziyaretimde burada bulunan hurmanın Keban ilçesinde olacağı kanaati ile 10 fide getirerek diktim. Ondan sonra bizden gören bahçe sahipleri bu ürünleri dikmeye başladı ve ilçede yetişen bir meyve türüne sahip olduk" dedi.

Tatar, arazi şartlarının sarp olduğu ilçede hurmanın, kayısı ve ceviz üretiminden sonra üçüncü sıraya yerleştiğini belirtti.
Kaynak: AA