Kosova'da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Kosova’da Cumhuriyetin 92’inci yıl dönümü verilen görkemli resepsiyonla kutlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç tarafından verilen resepsiyon geniş katılımla gerçekleşti.

Kosova’nın en lüks restoranlarından birinde verilen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılan davetlileri, Büyükelçi Kıvılcım Kılıç, Askeri Ataşe Kurmay Yarbay Necdet Özdemir ile Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Saim Bağcı karşıladı.

Coşkulu geçen resepsiyona, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Haki Kosumi, Çevre Bakanı Ferid Agani, milletvekilleri, büyükelçiler, iktidar ile muhalefet parti temsilcileri, Kosova Anayasa Mahkemesi üyesi Altay Suroy, Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, Mamuşa Belediye Başkanı ve KTAP Genel Başkanı Arif Bütüç, Kosova’da görev yapan Türk kurumlarından TİKA ve Yunus Emre temsilcileri, Kosova Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan ülkelerin subayları, EULEX temsilcileri, polis yetkilileri, dini temsilciler, Kosova’da görev yapan Türk askeri ile Türk polis mensupları katıldı.

Kosova ve Türk kurum ile kuruluşları temsilcilerini bir araya getiren resepsiyon, Türkiye ve Kosova Milli Marşları’nın çalınmasıyla başladı.

Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Kıvılcım Kılıç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajını İngilizce okudu , aynı dilde kendi konuşmalarını da yaptı.

Katılımcıların, bugün borçlu olduğumuz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitleri minnet ile anarak en içten dileklerle Cumhuriyet’in 92’inci yıl dönümünü kutlayan Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkçe konuşmasında Kosovalı Türklere seslenerek şu ifadelere yer verdi:

“Kosova’daki Türk toplumu, Türkiye ile Kosova arasındaki dostluğun ve kardeşliğin en değerli köprülerindendir. Sizler Kosova’nın bağımsızlık sürecinde ve sonrasında ülkenin kalkınması ve sıkıntılarının aşılmasına katkılar sağladınız. Kosova kurumları ile bütünleştiniz. Balkanların çok kültürlü, çok etnikli bu güzide ülkesi Kosova’da tüm topluluklarla barış ve huzur içinde hayatın her alanına çok değerli katkılar sundunuz, sunuyorsunuz. Kosova ile Türkiye arasında her alanda güçlenerek devam eden ilişkilere farklı boyutlarıyla büyük bir değer katıyorsunuz. Tüm bunlardan duyduğumuz memnuniyeti bu vesileyle belirtmek isterim. Bizimle birlikte cumhuriyet coşkusunu paylaştığınız için teşekkürlerimi sunarım.”

Resepsiyona katılan Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli İHA’ya yaptığı açıklamada,bu özel gecede Kosova Meclisi adına Türk vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Görkemli bir gecede yer almanın ayrı bir mutluluk verdiğini belirten Veseli, Türkiye vatandaşları ile Kosova’nın Türk vatandaşlarını bir arada görmenin ayrı bir renk oluşturduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Kadri Veseli, “ Her geçen ilişkilerimiz giderek güçleniyor. Eğitim, Kültür , ekonomi ve diğer alanlarda ivme kazanan ilişkilerimizin daha da ileriye taşınacağını, iki dost ülke arasındaki işbirliğin daha da derinleşeceğine inanıyorum” dedi.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar da 92 yıl önce yeni bir devletin doğuşunun gerçekleştiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu anımsatarak, "Bu anlamda uzun bir mücadeleden sonra en başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının mücadelesiyle kazanılan bir cumhuriyet doğdu” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin zamanla hem güçlendiğini hem de modernleştiğini, hem siyasi hemde ekonomik olarak güç kazandığını kaydeden Bakan Yağcılar, diğer taraftan da çoğu devlet ve uluslara örnek alınabilecek bir cumhuriyet oluşturulduğunu söyledi.

Kosova Türkleri olarak bundan mutluluk duyduklarını ifade eden Mahir Yağcılar, Türkiye’nin, siyasi ve ekonomik açıdan güçlü bir devlet olmasından mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92’inci Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle verilen resepsiyona 700 kişi katıldı.

Kaynak: İHA