Havza'da Hububat Ekiminde Sona Yaklaşıldı

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, ilçede hububat ekimi yapılan tarlalarda çalışmalarının 15 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

Havza Ziraat Odasında görevli ziraat mühendisleri ile ekim yapılan tarlalarda incelemelerde bulunan Genç, iyi verim için tarlanın ekime iyi hazırlanmasının ve sertifikalı tohumluk tercihinin önemli olduğunu vurguladı.

Havza'da yaklaşık 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleştiğini anlatan Genç, çiftçilerin halen bilinçsiz tarım yaptığını söyledi.

Genç, bu yıl hava şartlarının güzel gittiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kasım 15 gibi çiftçimiz ekimi tamamlar. Ayrıca hava şartlarının iyi gitmesi mahsul için de iyi olacak. Artık devir teknoloji devri. Çiftçilerimiz kendilerini geliştirmek zorunda. Çiftçiliğin bir meslek grubu haline geldiği günümüzde birçok çiftçimiz dededen kalma metotları kullanmakta ve zarar etmekte. Şimdi tarlalar yeni ürün için hazırlanıyor. Toprağın hazırlanması ve tavlanması mahsul için çok önemli. Toprağın neye ihtiyacı olduğunu da bilmemiz gerekir. Bunun için de toprak analizi yaptırmaları çok önemli. Çıkan sonuca göre toprağa gerekli gübre desteği verilmeli."

İyi bir verim için sertifikalı tohumluk kullanmanın da önem taşıdığına dikkati çeken Genç, çiftçilerin çoğunun yıllardır aynı tohumdan ekim yaptığını ifade etti.

Çiftçi kar etmek istiyorsa sertifikalı tohum ekmesi gerektiğine işaret eden Genç, "Birçok çiftçimiz kendi tohumunu kullanıyor. Bu verimli bir yöntem değil. Ambardan çıkardığı tohumluğun ilaçlanması, elemesi gibi maliyetleri üstüne bindiğinde sertifikalı tohum fiyatına ulaşıyor. Bu şekilde çiftçimiz yüzde 25 verimden ve desteklemekten yararlanamıyor" dedi.

Havza Ziraat Odasında görevli danışmanların ücretsiz hizmet verdiğine dikkati çeken Genç, çiftçilerin bu hizmetten yararlanmasını istedi.

Kaynak: AA