Narenciyede Zirai İlaç Denetimi

Hatay Dörtyol İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hasadı yapılan narenciye ve diğer meyvelerde zirai ilaç kalıntısının bulunup bulunmadığı yönünde denetim yapıyor.

Dörtyol İlçe  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle taze tüketimi yapılan yaş sebze ve meyvelerde tüketici sağlığı açısından zirai ilaç kalıntısının büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşımını sağlamak için yapılan denetim ve kontrol hizmetleri büyük önem arz ettiğini ifade eden İnal, şöyle devam etti:

"Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan kimyasal ilaçların tümüne 'pestisit' adı verilmekte. Gerekmediği durumlarda ilaçlama yapılması veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasındaki süreye riayet edilmediği durumlarda gıda maddelerinde kalıntı oluşabilmekte ve yüksek dozda pestisit kalıntısı içeren gıdalarla beslenen insanlarda sağlık problemi oluşabilmektedir. Tüketicilerin pestisit kalıntılarının zararlı etkilerinden korunabilmesi için gıda maddelerinin üretimden tüketimine kadar geçirdiği her safhada kontrol altına alınması gerekmekte. Bu kapsamda ilçemizde  yetiştiriciliği yapılan narenciyeden diğer ürünlere kadar ürünlerden aylık bazda numuneler alınarak yetkili kontrol laboratuvarlarında analiz yaptırılmaktadır."

İnal, tarımsal ilaç kullanımının üretimi arttırmasının yanında bilinçsiz kullanımının da insan sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA