Fas'ta Danışma Meclisi Seçimleri

Ülkede gerçekleşen Danışma Meclisi seçimlerinde muhalefetteki İstiklal Partisi birinci, Asalet ve Çağdaşlık Partisi ikinci ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi üçüncü sırada yer aldı

RABAT -Fas'ta gerçekleştirilen Danışma Meclisi seçimlerinde muhalefetteki İstiklal Partisi'nin birinci, Kral 6'ıncı Muhammed'e yakınlığıyla bilinen Asalet ve Çağdaşlık Partisi'nin ikinci ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üçüncü sırada yer aldığı bildirildi.

Fas İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, resmi sonuçlara göre, 120 koltuktan 24'ünü İstiklal Partisi, 23'ünü Asalet ve Çağdaşlık Partisi, 12'sini iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, 10'unu iktidar ortaklarından Halk Hareketi Partisi, 8'ini Özgürler için Ulusal Toplum Partisi, 5'ini Halk Güçlerinin Sosyalist Birlik Partisi, 3'ünü Anayasal Birlik Partisi ve yine 3'ünü de Sosyal Demokrat Hareketi Partisi, 2'sini İlerleme ve Sosyalizm Partisi, 1'ini Demokratik Dönem Partisi. 1'ini Reform ve Kalkınma Partisi ve 8'ini bağımsızların aldığı belirtildi.

Açıklamada, bağımsız Fas İşçi Sendikaları Birliği'nin 6, Demokratik İşçi Konfederasyonu ile Fas Ulusal Çalışma Birliği 4'er, Fas'ta Çalışanlar Genel Birliği Sendikası'nın 3, Federal Demokratik İşçi Sendikası, İş İçin Demokratik Örgüt ile Demokratik Ulusal Sendika da birer koltuk kazandığı kaydedildi.

Fas çift meclisli meşrutiyet sistemiyle yönetiliyor. Danışma Meclisi’nde 120 sandalye bulunuyor. Üyeler, profesyonel birlikler, yerel konseyler tarafından her 9 yılda bir seçiliyor.

Ülkenin yönetiminden sorumlu Temsilciler Meclisi’nin ise 325 sandalyesi bulunuyor. Meclisin üyeleri her 5 yılda bir düzenlenen genel seçimlerle belirleniyor.
Kaynak: AA