Bolvadin Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünden 'Baca Temizliği' Konusunda Uyarı

Afyonkarahisar’ın Bolvadin İlçe Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklama ile yaklaşan kış mevsimi öncesi vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, kış mevsiminde özellikle temizliği yapılmayan bacalar yüzünden zehirlenmelerin ve yangınların meydana geldiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Güney batıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi ekseriyetle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmekte olup bina yangınlarında da artış görülmektedir. Karbonmonoksit gazı doğalgaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için sessiz katil olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Bu sessiz katilden korunmak için kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın, duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmemiz için önce tedbirler alınmalı, gerekli kurallara uyulmalıdır. Sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğiyle.
Kaynak: İHA