AK Partili Turhan'dan Koalisyon Ve Kayyum Yorumu

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, 1 Kasım seçimlerinde tek parti iktidarının huzur, refah ve reformlar için şart olduğunu aksi halde güç ve itibar kaybı yaşanacağını belirterek, koalisyon hükümetlerinin kısa sürede dağıldığını ifade etti. Turhan, birbiriyle örtüşmeyen iki parti olarak nitelendirdiği MHP-CHP koalisyonunu eleştirdi.

AK Partili Turhan'dan Koalisyon Ve Kayyum Yorumu
AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İhlas Haber Ajansı’na gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde gerçekleşen döviz hareketlerinin Türkiye dışındaki faktörlerden kaynaklandığına işaret eden Turhan, buna rağmen Türkiye’nin avantajlı yanlarının olduğunu kaydetti.

“JEOPOLİTİK VE SİYASİ RİSKLER ÇOK ARTTI”

Türkiye’nin dört seçim geçirmesine rağmen istikrar avantajlarını kullandığını ancak bu noktada 1 Kasım seçimlerinin büyük önem taşıdığını belirten Turhan, “Birincisi, Türkiye kendi kategorisindeki gelişmekte olan ülkeler içerisinde mali disiplini en güçlü olan ülkelerden birisi. Son 20 ayda dördüncü seçime gidiyoruz ve bütçe açığı hala orta vadeli programla uyumlu, yüzde 1,5 altında seyrediyor. Bu müthiş bir başarı hikayesidir. İkincisi, dünyada Çin’in yavaşlamasına bağlı olarak emtia fiyatları düşüyor. Çin’in yavaşlamasının oluşturduğu olumsuz etkiler olmakla birlikte Türkiye gibi emtia ve enerji ithalatçısı ülkeler için bu cari açığı azaltıcı etki yapıyor. Üstelik bizim diğer bazı gelişmekte olan ülkeler gibi taban ihracatına dayalı bir ekonomik yapımız yok. Bazı ülkeler var onların iç pazarları ekonominin büyümesini desteklemeye yetmez. Yani dış dünyada işler iyi giderse onlar büyür, iyi gitmezse daralır. Oysa Türkiye’de iç pazar kendi kendini ayakta tutabilecek, büyümenin dinamizmini sağlayabilecek büyüklüktedir. Bunun yanı sıra yakın bölgemizde bazı ülkelerde jeopolitik ve siyasi riskler çok arttı. İşte bu noktada 1 Kasım seçimleri devreye giriyor. Şayet 1 Kasım seçimlerinde ülkemiz; yapısal reformları cesaretle hayata geçirebilecek, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu öncelikli dönüşüm programını kararlılıkla uygulayacak, yeteri kadar süratle yapısal dönüşümün gerektirdiği kanunları meclisten çıkaracak, yönetmelikleri ve tebliğleri bürokrasinin süratle hazırlamasını sağlayacak. En önemlisi kamu yönetiminde şeffaf, adil, hesap verme yükümlülüğüne sahip ve hep topluma karşı sorumluluklarının bilinciyle hareket eden bir kamu yönetimini işletebilecek güçte tek parti iktidarına kavuşursa, o zaman Türkiye daha önce bahsettiğimi faktörlerinde etkisiyle olumlu olarak ayrışacaktır” diye konuştu.

Var olan belirsizlik ve istikrarsızlık sebebiyle geleceğin öngörülememesinin yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarını azatlığına dikkat çeken Turhan, istikrarın sağlanması ile beraber 2 Kasım sabahından itibaren müthiş bir talep oluşacağını ifade etti.

“KOALİSYON HÜKÜMETLERİ HİÇBİR ŞEY YAPMADI”

İstikrarın korunamaması ve koalisyon ihtimaline karşı ekonomik anlamda da sıkıntıların baş göstereceğini anlatan İbrahim Turhan şunları söyledi:

“1999 yılında Türkiye büyük bir ekonomik kriz yaşadı. Asya ve Rusya krizlerinin artçı şoku diyebiliriz buna. Ekonomi yüzde 6 daraldı. Aynı sene içerisinde çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Bunun neticesinde o zamanki koalisyon hükümeti IMF’ye (Uluslararası Para Fonu) gidip borç istedi. IMF’de ‘Biz size kredi veririz ama bize bir niyet mektubu verin, yapacağınız şeyleri bize taahhüt edin’ dedi.

Koalisyon hükümeti taahhütlerde bulundu, parayı aldı ama hiçbir şey yapmadı, yapamadı. Çünkü Enerji Bakanlığı bir siyasi partide, Ulaştırma Bakanlığı bir başka siyasi partide, Maliye Bakanlığı bir başka partide. Özelleştirme yapılması gerekiyor, herkes diyor ki ‘benimkine dokunmayın, ben onu kullanacağım, kendi yandaşlarımı orada istihdam etmek mecburiyetindeyim.’ Sonuç olarak ‘Ben buna karşıyım, ben ona karşıyım’ düşüncesiyle hiçbir şey yapılamadı.”

KOALİSYONA IMF ÖRNEĞİ

2000 yılında da çok ciddi bir uyarı işareti geldiğini ve üç bankanın aynı gün iflas ettiğini aktaran Turhan, “Gecelik faizler yüzde 3 binlere yükseldi. IMF’den ikinci bir kredi daha alındı ve yine hiçbir şey yapılmadı. 4 ay sonra 19 Şubat 2001’de bir kriz daha, o büyük 2001 krizi geldi. Bu sefer IMF, ‘Sizin başbakanınızın, bakanınızın, Merkez Bankası başkanınızın imzası artık muteber değil, koalisyonu oluşturan üç parti liderleri şahsen imzalayacak niyet mektubunu’ dedi.

Ne kadar onur kırıcı değil mi? İşte koalisyon gerçeği budur. Bütün bunlara rağmen sonuç sağlanamadı ve o ortam içerisinde Türkiye çok önemli bir yapısal dönüşüm yapma ihtiyacındayken koalisyon bozuldu ve Türkiye erken seçime gitmek zorunda kaldı. Ondan sonra da soruyorlar; ‘Allah Allah ne kadar ilginç, daha kuruluşunun üzerinden 6 ay geçmiş olan AK Parti nasıl bu seçim başarısını kazanıp, tek başına iktidara geldi’ diye. Millet koalisyon iktidarlarının zararlarıyla tek parti iktidarını kafasında mukayese etti ve kararını verdi. Ben inanıyorum ki 1 Kasım’da da bu değerlendirmeyi yapacak” diye konuştu.

“AKSİ HALDE GÜÇ VE İTİBAR KAYBI KAÇINILMAZ OLUR”

Tek parti hükümetinin ekonomi, istikrar, güven, huzur ve reformların sağlanması için gerekli olduğunu vurgulayan Turhan, “Bütün siyasi partiler kabul ediyor, çok önemli yasaların çıkarılması lazım. Nasıl çıkacak bu yasalar meclisten? Güçlü bir meclis çoğunluğu, kendi içinde uyum içinde çalışan bir hükümet olmazsa, bu yönetmelikler nasıl değişecek? Yani Türkiye önümüzdeki 4 yıllık dönemde yapısal dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek istiyorsa bir tek parti hükümeti bu bakımdan şarttır. Siyaset mekanizmasının güçlü olması, meclis iradesinin güçlü olması, hükümetin güçlü olması tek parti iktidarına bağlı. Böyle olmazsa hem mecliste, hem hükümette, hem siyaset kurumunda bir güç ve itibar kaybı kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

7 Haziran seçimlerinin ana temasının Halkları Demokratik Partisi’nin (HDP) barajı aşıp aşamayacağıyken, bu seçimlerde ana temanın AK Parti’nin iktidarlığı olduğuna ve CHP, MHP, HDP’nin alacağı oyların merak bile edilmediğine dikkat çeken Turhan, bu durumun AK Parti’nin tek başına iktidar olmasının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

CHP-MHP KOALİSYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Koalisyon kurulacaksa tercihimiz Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olur’ sözlerini de değerlendiren İbrahim Turhan, olmayacak duaya amin dendiğini ifade etti.

Koalisyonun demokrasilerde bir seçenek olduğunun ancak hiçbir zaman başarı sağlanamadığının altını çizen Turhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koalisyon biraz evlilik gibi bir şeydir. Kurmak için iki tarafın da gönüllü olması gerekir. Bozmak için bir tarafın gönlünü kaybetmesi yeter. Programları birbiriyle uyumlu olmayan, Türkiye’nin geleceğine aynı bakmayan, öncelikleri aynı olmayan, ülkenin temel sorunları ile ilgili teşhisleri birbiriyle örtüşmeyen partileri koalisyon olsun diye zorla bir araya getirirseniz olmaz. Ki bunun örneği 1996’da var. 24 Aralık 1995 seçimlerinden sonra kurulan Anavatan Partisi ile Doğruyol Partisi’nin koalisyonu çok kısa bir süre içinde dağıldı. 1973 seçimlerinden sonra kurulan CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonu Kıbrıs Barış Harekatı daha henüz sonuçlandırılmadan dağıldı. Ve bunların Türkiye’ye çok büyük maliyetleri oldu. ‘Bir koalisyon kurulsun da her ne pahasına olursa kurulsun’ diyenler zayıf bir hükümetin olduğu Türkiye’de kendi vesayet projelerini uygulamaya sokmak isteyenlerdir.”

KAYYUM ATAMADA HUKUKSUZLUK VARSA YARGI YOLU AÇIKTIR

Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanmasını da değerlendiren Turhan, “Bir taraftan Türkiye hukuk devleti olsun, Türkiye hukukun tanındığı bir ülke olsun diye muhalefet partileri ya da çeşitli çevreler büyük bir kampanya yürütüyorlar. Çok doğru bu yaklaşım. Gerçekten Türkiye hukukun üstünlüğünün olduğu, herkesin hukuka saygı gösterdiği bir ülke olmalı. Ama bunu da her konuya aynı uygulamalıyız. Şimdi yargı süreci devam eden bir durum var. Daha mahkemenin gerekçeli kararının ayrıntılarını görmeden, elde edilen bulguları bilmeden kalkıp da ezbere bir şey söylemek bence yanıltıcı olur. Gerçekten kanunların, hukukun ön görmediği bir işlem yapılmışsa, Türkiye hukuk devletidir, her zaman yargı yolu açıktır. Bunun düzeltilmesi kolay ama öncelikle hepimiz hukuka, hukukun üstünlüğüne saygı göstermeliyiz” dedi.

“İZMİR’E YATIRIM GETİRİYORUZ, YEREL YÖNETİM ENGELLİYOR”

İzmir’in hayat standartlarını iyileştirmek için var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren İbrahim Turhan, yerel yönetimin de merkezi hükümeti suçlamasını eleştirdi.

Yerel yönetimin kendilerini yatırım yapmalarına rağmen engellediklerini aktaran Turhan şunları anlattı:

“Biz diyoruz ki İstanbul 34, İzmir 35. İkinci İstanbul İzmir olacak. İzmir, Ege Bölgesi ile birlikte Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının merkezi olacak. İzmir’deki yerel yöneticiler kendi başarısızlıklarına bahane olması için merkezi hükümetin İzmir’e yeteri kadar destek vermediği algısı oluşturmaya çalışıyorlar. Ben yapılan tünellerden, çevre yolundan, İZBAN’dan bahsetmeyeceğim. Sadece şunun altını çizmek istiyorum. 10 gün önce Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile birlikte Menemen’deki serbest bölgede, çok büyük bir uluslararası şirketin yatırımını yaptık. Temel atma töreni gerçekleştirildi.

Bu şirket yeşil enerji, özellikle de rüzgar gücünden enerji üretme konusunda dünyada bir numara. Bu şirketi biz buraya getirdik. Ama maalesef yerel yönetimin imarla ilgili önlerini açmaması sebebi ile bunu gerçekleştiremiyorlar. Lütfen İzmir halkı bu tabloyu, bu resmi önlerine koyup düşünsün. İzmir’e yatırım getirmek için uğraşan merkezi hükümet, yatırımcının önünü açmayan yerel yönetimdir. Hiç kimse lütfen laf ebeliği yapmaya çalışmasın. Gerçekler ortadadır, güneş balçıkla sıvanmaz. Ama biz buna rağmen İzmir’in hayrına olacak işleri yapacak, İzmir’i kalkındıracak, hayat standardını yükseltecek bütün girişimleri siyasi parti gözetmeksizin destekleyeceğimizi, onların yanında olacağımızı taahhüt ediyoruz.”
Kaynak: İHA