İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'un Körfez Turu

RİYAD - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Körfez ülkeleri turu kapsamındaki Suudi Arabistan ziyaretinde mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile başkent Riyad'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Suriye'de bir geleceği olmadığını, siyasi ya da askeri yolla gideceğini ifade etti.

Esed'in meşruiyetini kaybettiğini kaydeden Cubeyr, "Esed'in ellerine kan bulaştı. O, 150 bin kişinin ölümü, 12 milyon kişinin yurtlarından çıkarılmasının yanı sıra İran ve Hizbullah gibi milislerin işgal güçleri olarak Suriye'ye girmesinden sorumlu" diye konuştu.

Esed'in Suriye'de bir geleceği olmadığı konusundaki görüşünü yineleyen Cubeyr, "Esed, siyasi ya da askeri yolla gidecek. Sonuç olarak Esed'in Suriye'de bir geleceği yok" ifadelerini kullandı.

- İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Cubeyr, Hammond'un Riyad ile Tahran arasındaki diyalog görüşmeleri davetine ilişkin ise şunları söyledi:

"İran ile ilişkilerimizi her alanda en iyi düzeyde tutmak için çalıştık. Ancak İran, buna cevap vermedi ve saldırgan bir politika takip etti. Bölge meselelerine müdahil oldu, Arap ülkelerini işgal için birlikler gönderdi."

Böylesine önemli bir bölgede hasıl olacak gerginliğin İran ve Suriye'nin çıkarına olmayacağını vurgulayan Cubeyr, "Ancak, konu saldırgan bir politika izleyen İran'a ve onun siyasetini değiştirmesine dönüyor. Ülkemiz, çıkarlarını, müttefiklerini ve halkını muhafaza etmek zorunda" dedi.

- Viyana'daki Suriye konulu toplantı

Cubeyr ayrıca, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Suriye konulu toplantıya da değinerek, "İran ile Rusya'nın Suriye'deki siyasi çözüm konusuna ilişkin niyetlerinin ciddiyetini test edeceğiz. Herhangi bir çözümle sonuçlanmayan açık oturumlarda bir taraf olmayacağız" ifadelerine yer verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond ise Esed'in siyasi sürece katılımının kabul edilmeyeceğini belirterek, "Esed'in elleri kana bulanmış. Onun gitmesi gerektiği konusundaki tutumumuzu değiştirmedik" değerlendirmesinde bulundu.

İran'la varılan nükleer anlaşma hakkında ise Tahran'ın söz konusu anlaşmaya uymasını ve ilişkilerindeki değişimi görmeyi temenni ettiklerini dile getiren Hammond, "Bölgedeki en önemli iki devlet olmaları hasebiyle Suudi Arabistan ile İrandiyalog görüşmeleri yapmaya çağırıyoruz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, cuma günü Viyana’da katılacağı Suriye toplantısı öncesinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerini'ni kapsayan Körfez turuna çıkmıştı. Suriye konulu toplantının, Rusya, ABD, İran, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Almanya, Fransa, Mısır ve İtalya’nın katılımıyla yarın Avusturya'nın başkenti Viyana’da yapılması bekleniyor.

Kaynak: AA