ABD Dışişleri Bakanı Kerry Açıklaması

"DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için Suriye'deki savaşı sona erdirmemiz gerekiyor"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, terör örgütü DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için Suriye'deki iç savaşı sona erdirmeleri gerektiğini söyledi.

Kerry, merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'de düzenlenen "ABD'nin Ortadoğu Politikası" konulu konferansta konuştu.

Suriye'deki iç savaşa değinen Kerry, "Esed giderse yerine DAEŞ'in geleceği" şeklindeki görüşleri eleştirdi. Suriye'de iki uçlu bir yaklaşım izlediklerini belirten Kerry, bunları, "DAEŞ'e karşı saldırıların yoğunlaştırılması ve iç savaşı sona erdirmeye yönelik siyasal çabalar" olarak tanımladı.

Kerry, Suriye'de barışın sağlanması için Esed hükümetinin de DAEŞ'in de gitmesi gerektiğini belirterek, "DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için Suriye'deki savaşı bitirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

DAEŞ'e karşı savaşın güçlendirilmesine en fazla katkıyı, Esed'i devre dışı bırakan bir siyasal dönüşümün yapabileceğini, böylece ülkenin daha geniş kesiminin aşırılık yanlılarına karşı birleşebileceğini kaydeden Kerry, DAEŞ'e karşı düzenledikleri hava saldırılarını artıracaklarını ve örgütü Suriye'nin Türkiye sınırları boyunca kontrol ettiği son alan olan 112 kilometrelik uzantının dışına atmaya çalışacaklarını kaydetti.

Suriye'yle ilgili birtakım istatistikler de paylaşan Kerry, Suriye'de her 20 kişiden birinin yaralandığını ya da öldüğünü, her 5 kişiden birinin mülteci konumuna düştüğünü ve ülkedeki ortalama yaşam süresinin de 20 yıl azaldığını söyledi.

Kerry, DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun bugüne kadar 7 bin 300'ü aşkın hava saldırısı düzenlediğini, Suriye'nin kuzeyinde de 17 bin kilometrekarenin üzerinde bir bölgenin DAEŞ'ten temizlendiğini aktardı.

- "Tek uygulanabilir alternatif iki devletli çözüm"

Filistin-İsrail meselesine değinen Kerry, "güçlü güvenlik korumaları dahilinde iki devletli çözümün tek uygulanabilir alternatif" olduğunu vurguladı.

Bölgesel tehditlerin çok hızlıca küresel boyuta ulaşabildiğine işaret eden Kerry "Rakka ve Musul'daki teröristlerce yayılan fikirlerin Minneapolis ve Mississippi'deki hassas zihinlere ulaştığını gördük" ifadesini kullandı.

Kerry, Ortadoğu ülkeleri arasında gerek ticari ilişkilerin gerekse insan gücünün yeterince kullanılmadığına da dikkati çekerek, gençlerde işsizlik oranının yüzde 25'in üzerinde olduğunu ve her dört kadından sadece birinin ekonomiye katkıda bulunduğunu söyledi. Kerry, Ortadoğu'da ortalama yaşın 25'in altında olduğuna da işaret ederek, "Dolayısıyla bölgenin geleceği gerçek manada bu gençlerin alacağı kararlara bağlı" dedi.
Kaynak: AA