Burhaniye'de Belediye Eski Binası Tescile Değer Bulunmadı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Burhaniye Belediyesi’nin eski hizmet binasına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge kurulu tarafından, “Kültür varlığı özelliği göstermediği” kararı verildi. Geçtiğimiz Eylül ayının olağan meclis toplantısında CHP grubu tarafından Kocacami Mahallesi’nde ki belediye eski hizmet binasının, tescil kapsamına alınması meclis gündemine getirilmişti.

Burhaniye'de Belediye Eski Binası Tescile Değer Bulunmadı
12 nolu komisyon raporuyla Eylül ayı olağan meclisine gelen; “Mülkiyeti belediyeye ait eski belediye hizmet binasının tescil kapsamına alınması için Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce müracaat yapılmasına” maddesi, CHP ve MHP gurubu tarafından onaylanarak tescil için başvuru yapılması istenmiş, Ak Parti gurubu ise binanın tescil kapsamına alınacak tarihi bir dokusu olmadığı gerekçesiyle red oyu kullanmıştı. Oy çokluğu ile alınan meclis kararına istinaden, Belediye eski hizmet binası tescili için başvurusu yapılan konunun sonucu Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge kurulundan geldi. Kurul Müdürlüğünün uzmanları tarafından 7 Ekim’de yapılan yerinde incelemeler sonucu, 8 Ekim’de, Bursa’da kurulda yapılan toplantı sonuncunda yerinde incelemelerde tutulan rapora da istinaden söz konusu yapının tescilini gerektirecek bir tarihi yapısı olmadığına karar verilerek, riskli yapı tescil raporuna göre belediye eski hizmet binasının yıkılmasında bir sakınca olmadığı kararı verildi.

Raporda konuya istinaden tam olarak; “Burhaniye Belediyesi mülkiyetinde, 28 29 L pafta, 128 ada, 43 parselde kayıtlı taşınmazın, 2863 sayılı yasanın 6. Maddesinde ve ilgili yönetmeliğinde belirtilen taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermediğinden tescil talebinin uygun olmadığına, Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 6306 sayılı Kanun kapsamında yaptırılan riskli yapı tespit raporuna göre tescilli yapılara zarar vermeden yıkılabileceğine karar verildi” ifadelerine yer verildi.

Böylelikle eski binanın yıkılmasının önü açılmış oldu.
Kaynak: İHA