Yapı Kredi'nin 9 Aylık Konsolide Net Karı 1,27 Milyar TL

İSTANBUL - Yapı Kredi, 2015 yılı ilk dokuz ayı konsolide net karını 1 milyar 274 milyon TL olarak açıkladı.

Yapı Kredi açıklamasına göre, banka, yılın ilk dokuz ayındaki toplam aktif büyüklüğünü yılbaşından bu yana yüzde 27 artırarak 247 milyar 752 milyon TL’ye çıkardı. 2015 başından bu yana kredi ve mevduat alanındaki hızlı büyümesini sürdüren Yapı Kredi'nin toplam kredileri 216,9 milyar TL'ye, toplam mevduat hacmi ise 136,3 milyar TL’ye ulaştı.

Bankanın toplam gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artarak 7 milyar 326 milyon TL'ye yükseldi. Banka, 2015 yılı ilk dokuz ayı konsolide net karını 1 milyar 274 milyon TL olarak açıkladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, yılın ilk 9 ayında başarılı bir performans sergileyerek odaklandıkları alanlarda hedeflerine ulaştıklarını belirtti. Kaynaklarını verimli kullanarak ve katma değeri yüksek alanlara odaklanarak hem krediler, hem de mevduatta pazar payını genişlettiklerini ifade eden Açıkalın, nakdi kredileri yılın başından bu yana yüzde 22 artırarak 153,7 milyar TL'ye, gayrinakdi kredileri de yüzde 30 yükselterek 63,2 milyar TL’ye çıkardıklarını bildirdi.

Böylece toplam kredi hacmini yüzde 24 artırarak 216,9 milyar TL'ye ulaştıklarını aktaran Açıkalın, aynı dönemde nakdi kredi pazarındaki paylarını da 24 baz puan arttırarak yüzde 10,5'e yükselttiklerini dile getirdi.

Açıkalın, bireysel ihtiyaç kredilerinde çeyreksel bazda yüzde 9, KOBİ kredilerinde ise yüzde 7 büyüme elde ettiklerini belirterek, toplam mevduat tarafında da sektörün 7 puan üzerinde bir performansla yüzde 27 artış sağladıklarını ve toplam mevduat hacmini 136,3 milyar TL’ye, pazar payını ise yüzde 10,5 seviyesine ulaştırdıklarını vurguladı.

Yapı Kredi olarak büyük önem verdikleri fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunda da başarılı bir performans sergilediklerini kaydeden Açıkalın, "Eylül ayı sonunda 17 ülkeden 38 bankanın katılımıyla 1,2 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladık. Reel sektöre dış ticaret işlemleri için kullandırılacak bu kaynağı geçen yıla oranla maliyet düşüşü sağlayarak, yüzde 101 oranında yeniledik. Aynı zamanda, bono ihraçları, orta vadeli tahvil programı ile fonlama tabanımızı çeşitlendirmeyi sürdürdük" ifadelerini kullandı.

- "Dijital kanallarda hızlı büyümemizi sürdürüyoruz"

Yapı Kredi'nin büyüme stratejisi çerçevesinde yaptığı fiziksel alandaki yatırımların büyük ölçüde tamamlandığını dile getiren Açıkalın, müşteri odaklı bankacılık anlayışıyla müşteri tabanını büyütmeye ve dağıtım kanallarını genişletmeye devam ettiklerini anlattı.

Aktif müşteri sayısının ilk dokuz ayda 512 bin artarak 11 milyona, toplam müşteri sayısının ise 21,1 milyona ulaştığını belirten Açıkalın, hizmete giren yeni şube ve ATM’lerle bankacılık ağını da genişletmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Açıkalın, yılın ilk dokuz ayında açtıkları 12 yeni şube ile toplam şube sayısının 1015'e, ATM ağının ise yeni eklenen 584 ATM ile 4 bin 217'ye yükseldiğini bildirdi.

Öte yandan hızla değişen dünya ve farklılaşan müşteri talepleri ile birlikte mobil bankacılık başta olmak üzere tüm dijital kanallarını da geliştirip zenginleştirdiklerinin altını çizen Açıkalın, internet ve mobil bankacılığı kullanan aktif müşteri tabanını hızla büyütmeye devam ettiklerini aktardı.

Açıkalın, geçen yılın aynı dönemine göre internet bankacılığı aktif müşteri sayısında yüzde 41, mobil bankacılıkta ise yüzde 113 büyüme sağladıklarını belirterek, müşteri odaklı yaklaşım ve "Hizmette Sınır Yoktur" anlayışı ile müşterilerin her türlü bankacılık ihtiyacını istedikleri zaman, istedikleri yerden en iyi şekilde karşılamaya, ihtiyaçlarına uygun ürünler ve hizmetler sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Kredi kartlarında da tarihten gelen güçlü pozisyonlarını sürdüklerini vurgulayan Açıkalın, Türkiye’nin ilk kredi kartı Worldcard ile 27 yıldır sektörde pazar lideri olduklarını kaydetti.

Worldcard ile bu dönemde kredi kartları alacak bakiyesinde yüzde 21,4, kredi kartı cirosunda yüzde 19,5, POS cirosunda yüzde 21 ve kart sayısında yüzde 18 ile pazar liderliklerini sürdürdüklerini anlatan Açıkalın, son olarak Visa Europe'un düzenlediği Visa Europe Türkiye Konferansı Vizyonist 2015'te de "Visa Kredi Kartı ve Ticari Kart Alışveriş Hacminde Lider Banka" ödülünü kazandıklarını anımsattı.

Açıkalın, beş yıldır üst üste kazandıkları bu ödül ile kredi kartlarındaki liderlik unvanını da pekiştirdeklerini aktardı.

Yapı Kredi olarak kendi sektörlerinde öncü olan portföy, yatırım, leasing ve faktoring alanlarındaki iştirakler ve yurtdışındaki bankalarla güçlü bir finansal hizmet grubu olduklarını ifade eden Açıkalın, şunları kaydetti:

"İkinci çeyrek itibarıyla Yapı Kredi Faktoring toplam ciro bazında yüzde 17,4, Yapı Kredi Leasing ise yüzde 18,2 pazar payı ile liderliklerini sürdürüyorlar. Yapı Kredi Leasing,  Ağustos ayı içerisinde 7 bankanın katılımıyla sağladığı 106 milyon dolar sendikasyon kredisi ile kendi alanındaki güvenilirliğini bir kez daha teyit etti. Fitch Ratings ise ilk kez değerlendirdiği Yapı Kredi Yatırım’ın kredi derecesini en yüksek ulusal not olan AAA (tur) olarak belirledi. Böylece sektörünün öncü kurumlarından biri olan Yapı Kredi Yatırım, ilk kez girdiği Fitch Ratings derecelendirmesinde ulusal çapta en yüksek notu almış oldu. Bu başarılar özverili çalışmalarımızın ve attığımız adımların kalıcılığının ve sağlamlığının teyidi anlamına geliyor"

- "Kazandığımız ödüllerle başarılarımız tescilleniyor"

Öte yandan farklı alanlarda aldıkları ödüller ile de başarılarını pekiştirdiklerini kaydeden Açıkalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Euromoney’nin Nakit Yönetimi Müşteri Araştırması 2015 kapsamında, 'Nakit Yönetiminde Türkiye'nin En İyi Bankası' seçildik. Mobil bankacılık uygulamamız ve web sitemiz, dünyanın en saygın iş dünyası ödül organizasyonlarından Stevie International Business Awards tarafından dört kategoride ödüle layık görüldü. Ayrıca Türkiye’nin lokasyon bazlı anlık bildirim gönderme özelliğine sahip ilk akıllı alışveriş uygulaması World Alışveriş Asistanı ise “Visa Europe Best Ödülleri 2015”de, “En inovatif” ürün ödülünü kazandı. Yapı Kredi Portföy ise Global Banking and Finance Review, Global Brands Magazine, Business Worldwide Magazine ve Global Finance Magazine tarafından sırasıyla; “Türkiye’nin En İyi Portföy Yönetim Şirketi, 2015”,  “Türkiye’nin En İyi Portföy Yönetimi Markası”, “Yılın Portföy Yönetim Şirketi, Türkiye”, “Kurumlar için Türkiye’de En İyi Portföy Yönetim Şirketi, 2015” seçildi."

Kaynak: AA