Tunus Başbakanı Essid Açıklaması

"Saldırıların darbe vurduğu turizm sektörümüz, ancak 23 yılda normale dönebilir"

MADRİD -€ Tunus Başbakanı Habib Essid, birkaç ay önce turistleri hedef alan iki saldırının darbe vurduğu turizm sektörünün ancak 2-3 yıl içinde normale dönebileceğini belirterek, ülkesindeki terör saldırıları tehdidini bertaraf etmek için istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.

Eski devlet adamları ve küresel liderlerden oluşan Madrid Kulübü tarafından düzenlenen uluslararası konferansa katılmak için İspanya'nın başkenti Madrid'te bulunan Essid, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada Tunus'ta genel işsizlik oranının yüzde 15, üniversite mezunu gençler arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 33 olduğunu anımsattı.

Yüksek işsizlik oranını terör saldırılarında en önemli risk faktörlerinden biri olarak niteleyen Essid, "Ekonomik sorunları için başka bir çözüm yolu bulamayan işsiz kişiler, terörist oluyor. Sorunun asıl kaynağı, yüksek işsizlik oranları" dedi.

Ülke ekonomisinin bel kemiği olan turizm sektörünün mart ve haziran aylarında düzenlenen iki saldırıdan ciddi oranda etkilendiğini vurgulayan Essid, sektörün ancak 2-3 yıl içinde normale dönebileceğini kaydetti.

Tunus'un başkenti Tunus'taki Bardo Müzesi'nde 18 Mart'ta düzenlenen saldırıda 23 kişi yaşamını yitirmişti. 26 Haziran'da DAEŞ'e üye bir saldırganın Susa kentinde bir otelin kumsalında güneşlenen turistlere ateş açması sonucu 38 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından binlerce turist, tatillerini yarıda keserek ülkeden ayrılmış, rezervasyonlar iptal edilmişti. Saldırılar, gelirinin yüzde 20'sini turizm sektöründen elde eden Tunus'un ekonomisine darbe vurmuştu.

- DAEŞ'e karşı önlemler

Libya'nın Tunus sınırından sadece 70 kilometre uzaklıktaki Sabrata kentine kadar ilerleyen DAEŞ üyelerinden korunmak için hükümetin eyleme geçtiğine işaret eden Essid, "Sınırımıza kadar ulaşan yeni unsurları da dikkate alarak askerlerimizi konuşlandırdık" dedi.

Essid, sınır boyunca 200 kilometre uzunluğunda topraktan bir set oluşturduklarını ve sınır kontrol noktalarındaki güvenlik önlemlerini de artırdıklarını kaydetti.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü'nün Tunuslu dört sivil toplum örgütüne verildiğini hatırlatan Assid, "Bu, bir ülkenin krizden daha da güçlü bir şekilde çıkabileceğini kanıtladı. Aynı zamanda dışarıdan imkansız gibi görünen bir durumdan başarıyla çıktığımızı gösterdi" diye konuştu.

Norveç Nobel Komitesi,  2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nü bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görmüştü. Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Tunus Sanayi, Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTICA), Tunus İnsan Hakları Birliği (LTDH) ve Tunus Avukatlar Birliği'nden oluşuyor.
Kaynak: AA