Gümüşhane'de Ruh Sağlığı Merkezinde Diş Günü Etkinliği Düzenlendi

Gümüşhane’de Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığında Ruh Sağlığı Merkezinde ‘Diş Günü’ etkinliği düzenlendi.

Gümüşhane'de Ruh Sağlığı Merkezinde Diş Günü Etkinliği Düzenlendi
Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, toplumla yeterince ilişki kuramayan, yaşamlarını sürdürecek sosyal beceri ve mesleki uğraşılardan yoksun kalan ağır ruhsal bozukluğu olan hastaların hem ruh sağlığı muayeneleri yapılıyor hem de genel fiziksel sağlıklarını geliştirmek amacıyla hastaların dişleri muayene ediliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, bu etkinlikteki amacın, ruhsal problemi olan hastaların işlevselliklerindeki azalmanın önüne geçilmesi ve hastanın evinde, mahallesinde veya işyerinde temel yaşam ihtiyaçlarını karşılaması, sorunlarla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.



Pehlivan, “Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin bu hastalığımızın özellikle ruhsal problemi olan hastalarımızın daha çok aile ortamında, evinde ziyaretlerini sağlamak, bunların bilgi deneyimini artırmak, diğer taraftan ilaçlarının düzenli olarak kullanımının yanında psiko-sosyal destek sağlamak ki bu olay da tamamıyla bunların psiko-sosyal destek sağlama açısından yapılacak bir takım çalışmalardan bir tanesi. Aynı zamanda hasta yakınlarını hastalık konusunda bilgilendirmek, hastanede yatış sürelerini azaltıp bu konuyla ilgili olarak toplumdan, sosyal ortamından koparılmadan tedavi uygulamak amacındayız” dedi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin İl Koordinasyon Kurulu toplantısı olduğunu hatırlatan Pehlivan, “Burada başta İl Sağlık Müdürlüğümüz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimiz diğer kamu kurum ve kuruluşları da konuyla alakalı olarak oluşturmuş olduğumuz bu İl Koordinasyon Kurulunda Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin de doktorlarıyla tavsiyesiyle beraber bir takım kararlar aldık. Bu kararlardan özellikle bazıları tamamıyla bu hastalarımızın yaklaşık olarak kayıtlı 370 civarında hasta olduğunu bu hastaların toplumdaki saygınlık itibarlarını kazandırmak, toplumun da bu konuyla bilinç düzeyini artırmak amacıyla alınan kararlardan bir tanesi. Ön görüşmelerimizde Sağlık Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneler Birliğimiz ile beraber değişik kurumlarla yapılacak etkinlikler konusunda da bu hastaların özellikle itibar durumunu artırmak, bu toplumun parçası olduğunu tekrar onlara hatırlatmak amacıyla beraber ağız diş sağlığı taramaları başta olmak üzere İŞKUR’a müracaat şeklinde bazı çalışmalarımız olacak. Vali Bey’le beraber konuşup bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yapmış olduğu etkinliklere bu hastalarımızın davet edilmesi için de Belediye’yle görüşülüp bu hastalarımızın taşınması, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzle beraber görüşüp bunların sportif faaliyetlerden faydalandırılması ile ilgili öz güvenlerinin artırılması, toplumda sağlıklı saygın bir yaşam sürdürmenin sağlanması amacıyla bir takım tedbirler almaya çalışıyoruz. Gerek İl Sağlık Müdürlüğümüz gerek Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğimiz konuyla ilgili olarak koordinasyon ve iş birliği noktasında tamamıyla her türlü desteği alarak gidiyoruz. Bunlar bizim insanlarımız. Bunların da en iyi en güzel şekilde yaşamaya hakları var” diye konuştu.

Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doktor Deniz Ceylan ise “Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak birlikte planladığımız bir gündü. Burada Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde ağır psikiyatrik hastalıklar olarak tanımlanan şizofreni hastalarının düzenli izlemelerini yapıyoruz. Bu ruh sağlığı hizmeti kişilerin düzenli olarak kayıtlarının tutulduğu ve kişilerin evinde ziyaret edildiği, tüm sağlık göstergelerinin düzenli olarak bir ekip tarafından izlendiği bir anlayış var burada. Bu anlayış doğrultusunda genel fiziksel sağlıklarını geliştirmek için hastalarımızın dişlerini muayene etmenin iyi olacağını düşündük. Halk Sağlığı ekibiyle birlikte böyle bir plan yaptık. Diş günü planladık. Diş gününde bütün psikiyatri hastalarımız Gümüşhane merkezinde ve ilçelerinde yaşayan bütün hastalarımızı buraya çağırdık. Bugün hem ruh sağlığı açısından muayeneleri yapılıyor hem fiziksel sağlıkları açısından tetkikleri ve fiziksel sağlık parametreleri taranıyor hem de diş muayeneleri yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA