EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı

Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde ABD Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla yapılan tatbikatın senaryoya dayalı amfibi harekat ve sivil vatandaşların tahliyesi eğitimlerinden oluşan üçüncü safhası tamamlandı

İZMİR - Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde ABD Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla icra edilen çok uluslu EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı'nın senaryoya dayalı amfibi harekat ve sivil vatandaşların tahliyesinden oluşan üçüncü safhası tamamlandı.

Seferihisar'ın Doğanbey bölgesinde gerçekleştirilen safhayı Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz ile İngiltere ve Kore Cumhuriyeti'nden gözlemciler izledi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen tatbikatın, NATO üyesi ülkelerle karşılıklı çalışabilirlik ve işbirliğini geliştirmek, amfibi birlik ve karargahın görev kuvveti sayesinde amfibi harekatı planlama ve icrası, su üstü savunma harbi, denizaltı savunma harbi ve diğer harp çeşitleri ile savaş dışı harekata ilişkin eğitimi artırmayı amacıyla, Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlandığı belirtildi.

EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı'nın senaryosu kapsamında, önceki aşamalarda Kahverengi ülkesinin Kuş eyaletindeki Mor azınlıkların, Mor ülkesine katılma isteği doğrultusunda BM gözetiminde referandum yapılmış, terör örgütlerini destekleyen ve etnik gruplara baskı uygulayan Kahverengi'ye baskının kaldırılması, denizde işlenen  suçların önlenmesi, kitle imha silahlarını yayma veya geliştirmesinden vazgeçirilmesi ve insani yardım için BM Barış Gücü tarafından harekat kararı alınmıştı. Üçüncü safhada senaryodaki harekat gerçekleştirildi.

Ön kuvvet harekatıyla kıyıya hücum eden birlikler kıyıbaşını ele geçirdi. Kıyıda mayın tarama ve avlama yapıldı. Bu birliklere deniz ve karadan topçu desteği sağlandı. Kara ve denizdeki birliklere 2 F-16 savaş uçağı havadan destek verdi.

Çıkarma gemileri ve hava yastıklı çıkarma araçları (hovercraft) zırhlı araçları ve askerleri kıyıya ulaştırdı. Osprey helikopterleri ise alana inerek timleri kıyıya yakın bölgeye bıraktı. Bölge düşman birliklerinden temizlendikten sonra siviller helikopterlerle tahliye edildi.

EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı'na Türk Deniz Kuvvetlerinden bir fırkateyn, 2 korvet, bir denizaltı, 4 hücumbot, 7 amfibi gemi, 3 karakol gemisi, 2 lojistik destek gemisi, bir deniz karakol uçağı, bir helikopter, bir amfibi deniz piyade taburu ve bir amfibi keşif bölüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 F-16 savaş uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 bot, bir CASA uçağı (CN-235) ve bir helikopter katıldı.

Tatbikatta Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra ABD'den de "USS KEARSARGE" çok maksatlı amfibi hücum gemisi, 3 hava yastıklı çıkarma aracı, bir seferi deniz piyade bölüğü, bir hafif zırhlı araçlı keşif bölüğü, 8-12 Osprey, 4 Kobra ve 3 Huey helikopteri, 6 dikey kalkış ve iniş sistemine sahip Harrier savaş uçağı da görev aldı.

EGEMEN-2015, yarın yapılacak değerlendirme toplantısıyla sona erecek.
Kaynak: AA