'8 Saniye'nin Avrupa Galası Berlin'de Yapıldı

TürkAlman ortak yapımı "8 Saniye" filminin Avrupa galası Berlin'de gerçekleştirildi

BERLİN - Berlin'de yaşayan genç Türk kızı Esra İnal'ın yaşamından yola çıkarak, sinemaya uyarlanan "8 Saniye-8 Sekunden", filminin Avrupa galası Berlin'de yapıldı.

29 Ekim'den itibaren Avrupa'da vizyona girecek olan filmin galasına, başrol oyuncusu Esra İnal, Fahri Yardım ve Fırat Çelik ile filmin yönetmeni Ömer Faruk Sorak katıldı.

Film ilk olarak 23 Ekim'de Almanya'da Hof Film Festivali'nde gösterildi.

Filmin dikkat çeken en önemli özelliği, Türkiye ve Almanya'nın en büyük yapımcılarını bir araya getirmesi oldu. Türkiye'den Böcek Film, BKM, Galata Film Almanya'dan ise ünlü oyuncu Til Schweiger ile ortağı Tom Zickler'in Barefoots Film şirketleri bu film için bir araya geldi.

Filmin başrol oyuncusu Esra İnal, filmle birlikte ilk kez kamera karşısına geçtiğini vurgulayarak, "Bu film aslında benim geçmişim. Hayatımın 10-15 sene öncesinden bir kesit. İnsanlar bu dünyaya hayatı paylaşmak için geliyorlar ve hepimizin hayatı birbirimize destek verdiğimiz ölçüde daha yaşanılır hale geliyor. Filmde hiç kaygılanmadım çünkü doğru şeyi yaptığımı düşünüyorum. Umarım insanlar filmden ilham alırlar" dedi.

Filmle birlikte iki ülkenin en büyük yapım şirketlerinin bir araya geldiğine dikkati çeken yönetmen Ömer Faruk Sorak "Bu bizim için çok önemli bir tecrübe ve iyi bir başlangıç oldu. Çünkü ilk defa Türkiye'de yapılan bir film, bir yıl sonra bir Alman filmi olarak vizyona giriyor. Bu heyecan verici bir başlangıç. Bu birliktelikten çok şeyler doğar. Çünkü biz bu filmi yapmaya karar verdiğimizde Almanların söylediği şu cümle bizim için çok önemliydi. 'Biz Türkiye ile Almanya arasında bir köprü kurmak istiyorduk. Bu film de köprünün birinci ayağı oldu.' Çok heyecan verici" ifadesini kullandı.

Almanya'da sinema ve televizyon filmleriyle adından söz ettiren Türk kökenli ünlü oyuncu Fahri Yardım ise '8 Saniye' sayesinde Türkiye'yi farklı bir açıdan tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Ayrıca film çekimleri sırasında Türkçesini geliştirmesi gerektiğini de anladığını belirten Yardım, "Söz veriyorum artık Türkçe öğreneceğim. Türk Alman ilişkilerinde zaman zaman gitgeller oluyor ama sanat alanında dostluğu pekiştirebilmemiz için büyük potansiyel var. Bu proje de bunun en güzel örneklerinden biri" dedi.

İnsan ilişkilerinde affetmek konusunu ele alan ve mistik bir atmosfer sunan filmde ünlü oyuncu Yılmaz Eroğan da misafir oyuncu olarak yer alıyor. Yılmaz Erdoğan, bir Mevlevi dervişini canlandırıyor. Filmin senaryosu, aynı zamanda başrol oyuncusu olan Esra İnal ile Nuran Evren Şit'e ait.

Filmin çekimleri Berlin, Meksika, İstanbul, Tuz Gölü ve Mardin'de gerçekleştirildi.

Film Türkiye'de 27 Şubat'ta vizyona girmiş yaklaşık 400 bin sinemasever filmi izlemişti.
Kaynak: AA