'Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı'

MUĞLA - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan "Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı", Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde başladı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde çok uluslu olarak düzenlenen ve "NATO Trident Juncture-2015 Tatbikatı" ile bağlantılı gerçekleştirilen tatbikatta, çalışmaya katılan unsurlar sabah saatlerinde Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne geldi.

Tatbikatın ilk kısmında SAT komandoları tarafından limanın denizden ve karadan emniyeti sağlanırken, senaryo gereği, siviller limandaki tahliye kontrol noktalarına alınarak kimlik kontrolleri yapıldı. Burada sağlık sorunu olanlar, tıbbi yardım istasyonuna sevk edildi.

Tahliye harekatı devam ederken sansasyonel eylem yapmak amacıyla kalabalığa karışmaya çalışan intihar bombacısı, senaryo gereği panikle üzerindeki el yapımı bombayı patlattı. İki kişinin hayatını kaybettiği patlamada, ağır yaralanan bir kişi ise yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansa alındı. Yaralı, daha sonra helikopterle kurtarma gemisine nakledildi.

Tatbikatın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) kısmında ise senaryo gereği mülteciler arasında kimyasal maddeye maruz kalmış kişilerin bulunduğu ve bunların rıhtım bölgesine geldiği bilgisi üzerine AFAD ekipleri, rıhtımda belirlenen alanda arındırılmış güvenli bölge oluşturdu.

Bu alanda kişisel koruyucu ekipmanla donanmış personel tarafından istasyonlar kurulurken, kimyasal maddeye maruz kaldığı belirlenen kazazedelerin istasyonda kaba arındırılması yapıldı.

Buradaki işlemlerin ardından tiraj istasyonuna alınan kazazedelerin kıyafetleri çıkarılarak ön sağlık taramaları yapıldı.

Çadır işlemleri biten kazazedeler, son ölçümleri yapılarak soğuk bölge sınırındaki dinlenme çadırında kayıt edilerek sağlık ekiplerine teslim edildi.

Tatbikat gereği AFAD ekipleri de dezenfekte işlemine tabi tutuldu.

Güney Görev Grup Komutanlığındaki tatbikata, çalışmaları sevk ve idare eden Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Tuğamiral Nazmi Ekici, Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ali Ahmed Saif Babet Mannai, Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutan Yardımcısı Deniz Albay Sümer Kayser, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcısı Bilal Özden, Romanya Deniz Kuvvetlerine bağlı Ros Macellariu gemisinin komutanı Yarbay Mihai Danila, Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'ndan Deniz Yüzbaşı Necdet Çelebi katıldı.

Kaynak: AA