Çapraz Nakille Yeni Hayatlarına Kavuştular

Antalya’da böbrek hastası Şengül Çaygeçen ile Serdar Aydoğdu, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde oldukları çapraz nakille sağlıklarına kavuştu.

Çapraz Nakille Yeni Hayatlarına Kavuştular
Uygun böbrek bulunamaması nedeniyle kadavra listesine yazılan ancak uzun süredir nakil olma umuduyla bekleyen Eskişehirli Şengül Çaygeçen (49) ile Samsunlu Serdar Aydoğdu (31), çapraz nakille yeniden hayat buldu.

Çapraz nakille birçok böbrek hastasına yeni hayat verebildiklerini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Organ naklinde uygun vericileri olan hastalar, şanslı hastalardır. Çapraz nakilde; kan grupları kendi hastalarına uymayan hastalar, aynı şekildeki diğer hastalarla organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabilirler. Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama yapılan ameliyatların başarısıdır. Bu hastalarımızda başarılı geçen organ nakli ameliyatlarından sonra sağlıklarına kavuştular” dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’ne başvuran Şengül Çaygeçen, “Kaderimde, hayatımda hiç görmediğin birinin böbreğini almak varmış. Eşim, bana böbreğini vermeyi çok istedi. Yapılan testlerde uygunsuzluk ortaya çıktığını öğrenince çok üzülmüştük. Ama şans bize de güldü. Eşim, böbreğini bana veren Şaziye Aydoğdu’nun oğlu Serdar’a böbreğini verdi. Biz artık Aydoğdu ailesiyle akrabayız. Onlar artık kanımız, canımız” şeklinde konuştu.

SON ÇARENİN BÖBREK NAKLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİLER

Nakil için Eskişehir’den Antalya’ya gelen Şengül Çaygeçen yıllardır süren böbrek hastalığı mücadelesinden galibiyetle çıkmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Hastalığımı öğrendiğimde 39 yaşındaydım. Nefes almakta zorlanıyor, ilaç tedavisi görüyordum. Zamanla ilaç tedavisine yanıt vermeyince, diyalize başladım. Bir süre sonra nefes alamaz hatta yatamaz oldum. Hekime tekrar başvurduğumda son çarenin nakil olduğu söylendi. Bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine Antalya’ya geldik. Ancak çapraz nakil hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Yapılan yönlendirmelerde ne olduğunu öğrendik ve çapraz nakil olmak nasip oldu” ifadelerini kullandı.

YENİDEN HAYAT VERMENİN MUTLULUĞU BAMBAŞKA

Şengül Çaygeçen’in çiftçilikle uğraşan eşi Mehmet Çaygeçen (53), “Çapraz nakil sonucunda, böbreğim hayatımda hiç tanımadığım birine nakledildi. Aslında bakarsanız bir hayat kurtardım. Genç bir kişiye böbreğimi vermek beni çok mutlu etti. 2 çocuğumuz var, ben böbreğimi vermeseydim onlar vereceklerdi. Eşim, Aydoğdu ailesini telefonuna ‘Can kardeşler’ diye kaydetti.

Biz bir aile olduk. Serdar artık bizim oğlumuz. Herkesin böbreklerini bağışlamasını diliyorum. Böbrek nakli gerçekten korkulacak bir ameliyat değil. Hasta bir kişiye yeniden hayat vermenin mutluluğu bambaşka” dedi.

ÇAYGEÇEN AİLESİYLE BULUŞMAMIZ GERÇEK BİR ŞANS

Doğuştan idrar kaçağı hastası olduğunu söyleyen Serdar Aydoğdu (31) ise; “5 yaşımdan beri idrar yollarımla ilgili tedavi görüyordum. Zamanla idrar kaçağı böbreklerime zarar verdi. Annem bana böbreğini vermek istedi ama kanımız tutmadığı için verici olamadı. Babam ve ablam da verici olmak istedi ancak ikisinin de kan grubu uymadı. Kadavra listesine ve hatta çapraz nakil listesine İstanbul’da yazıldım. Aslına bakarsanız bizim, Çaygeçen ailesiyle buluşmamız gerçek bir şans. Onların artık hayatımızda büyük bir yeri var” şeklinde konuştu.

HAYALİMDE AVUKAT OLMAK VAR

Samsun’dan gelen ve uzun süredir tedavisi nedeniyle işsiz olduğunu belirten Serdar Aydoğdu, “Diyalize gitmenin hayatımıza etkisi çoktu. Diyalize başladığımda ortaokula gidiyordum. Ancak liseyi, diyaliz nedeniyle okuyamadım. Açık liseye yazıldım ama onu bile yürütemedim. Şimdi okumaya niyetim var. Hedefimde üniversite mezunu hayalimdeyse avukat olmak var. Nakilden sonra hayatımda çok şey değişti. Bazen sabah kalkıyorum ve diyalize geç kaldım diye korkuyorum. Diyaliz hayatımda öyle büyük bir yeri kaplıyordu ki hala hayatımda bir engel gibi hissediyorum” dedi.

BÖBREĞİMİ VERDİM, SAPASAĞLAMIM

Serdar Aydoğdu’nun annesi Şaziye Aydoğdu (52), “Serdar küçükken idrara çıkamıyor çok ağlıyordu. Sabahlara kadar hiç uyumazdı. Çok hastane, çok hekim gezdik. İdrarın böbreğe kaçmasıyla, diyalize girmek zorunda kaldı. Oğluma böbreğimi vermek istedim, uyumlu olmadı. Kader o ya isteğim çapraz nakille gerçekleşti. Etrafımızdaki insanlardan, ‘Sen de yarım olursun, günah, tek böbreğinin yaşadığı kadar yaşarsın gibi’ tepkiler aldım. Ben iki böbreğimi de versem oğlum kurtulsun istedim. Onlara da bir takım şeyleri anlattım. Kimi inandı kimi de inanmadı. Böbreğimi verdim, sapasağlamım” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA