Evlerden Evrene Çevre Bilinci Projesi Türkiye'nin En İyi Uygulama Örneği Seçildi

“Evlerden Evrene Çevre Bilinci” projesi, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin 12. Taraflar (COP12) Konferansı’nda halkın bilinçlendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması kategorisinde en iyi uygulama örneği seçildi.

Evlerden Evrene Çevre Bilinci Projesi Türkiye'nin En İyi Uygulama Örneği Seçildi
12-22 Ekim tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen konferansta Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma Birimi tarafından sunumu gerçekleştirilen Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesi, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin 12’nci Taraflar (COP12) Konferansı kapsamında en iyi uygulama örneği seçildi. Zeytinburnu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, ÇEVKO ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince hazırlanan Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesinde hedef 5 bin ev kadınına ulaşıp, onları çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda daha duyarlı bir hale getirmek. Startı verildiğinden bu yana her geçen gün hedeflerine daha da yaklaştıklarını dile getiren proje yetkilileri, bu sene toplamda bin 500 ev kadınına ulaşıp hane halkına çevre bilincini aşıladıklarını ifade etti.

Enerji sarfiyatının azaltılması, katı atıkların toplanması, çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda duyarlı bir toplumun oluşturulması amacıyla uygulamaya geçen Zeytinburnu Belediyesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi, “Mutfağı iyi bilen, geri dönüşümü en iyi bilendir” mantığıyla hareket ederek, kapı kapı dolaşıp ev hanımlarını geri dönüşüm konusunda bilinçlendirdi.

GERİ DÖNÜŞÜME KADIN ELİ DEĞDİ

Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eğitimlerle geri dönüşüm ve çevre kirliliğinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olan kadınlar, Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesinin eğitimine dahil oldukları günden bu yana üniversitede aldıkları eğitimler sayesinde atıklar konusunda daha bilinçli hale geldiklerini ifade etti.

Buna göre proje kapsamında 30 kişilik Çevre Koordinatörü, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde 2 hafta boyunca konusunda uzman akademisyenler tarafından eğitim alarak, düzenli koordinasyon toplantıları gerçekleştirip isteklilik, motivasyon, kadın ve liderlik gibi konular hakkında eğitim aldı. Ev kadınları ikinci aşamada eğitimlere paralel olarak çevre koordinatörleriyle birlikte Zeytinburnu Belediyesi’nin Katı Atık Ayrıştırma Tesisi, İBB Katı Atık Düzenli Depolama Sahası, Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi, Tıbbi Atık Yakma Tesisi ve Kompost ile Geri Kazanım Tesisleri’nde ağırlanarak konu ile ilgili görsel öğretiler eğitimi aldı. Eğitimin üçüncü ve son aşamasında eğitici sertifikalarını alan çevre koordinatörleri tarafından ikişerli ekipler halinde okullarda Zeytinburnu Bilgi Evleri, Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi, Kültür ve Sanat Merkezi, dernekler ve camilerde 20 kişilik gruplar halinde ev eğitim alan kadınlar, son eğitimini İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde geri dönüşüm, enerji tasarrufu ve çevre bilinci konusunda tamamlayarak, çevre bilinci ve geri dönüşüm hakkında bilinçli hale getirildi.

KIZARTMA YAĞLARI LAVABOYA DEĞİL GERİ DÖNÜŞÜME GİDİYOR

Eğitim sonrasında evdeki her atığın çöp olmadığının farkına vardıklarını dile getiren kadınlar, proje öncesinde mutfakta çıkan her atığı çöp kovasına attıklarını fakat şimdilerde atıkları evlerinde bulundurdukları ayrıştırma kutularında toplayıp belediyenin çöp toplama ekibine verdiklerini ifade etti.

Zeytinburnu Belediyesi’ne bağlı çöp toplama ekibinin periyodik aralıklarla evlerdeki katı ve sıvı atıkları topladığını ifade eden kadınlar, “Kızartmalık yağları eskiden lavaboya dökerdik. Şimdi atık yağları pet şişelerde biriktirip atık toplama ekibine veriyoruz” dedi.

Bu sayede suların kirlenmesini önlemeyi amaçladıklarını ifade eden ev kadınları, bu bilinci eşlerine ve çocuklarına da aşıladıklarını söyledi.



Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesi sayesinde gelecek nesle temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedeflediklerini söyleyen Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, çocukların bu konuda daha fazla eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, ev kadınlarına çocuklarını küçük yaştan çevreye duyarlı bir hale getirebilmeleri için gerekli tüm eğitim ve olanakları sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA