Silahlı Çatışma Davasında 31 Yıl Hapis Cezası

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde geçtiğimiz yıl yaşanan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği silahlı çatışma davasında karar çıktı.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Bağırganlı köyünde geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaşanan olayda, iki grup arasında bilinmeyen bir sebeple kavga çıkmış ve kavganın silahlı çatışmaya dönüşmesi üzerine 1 kişi hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralanmıştı. Konu ile ilgili olarak açılan davanın yedinci duruşması bugün Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada taraf avukatlarının son savunmaları alındı. Sanıklardan Tayfur Demirkıran ve Şahin Demirkıran’ın avukatı Mehmet Gül son savunmasında, “Olayın öncesinde ilk kavga olayında Ayhan Uslu isimli şahsın, diğer müşteki ve sanıkların konuştukları yere alkollü bir şekilde gelmesi üzerine bir tartışma olmuş, sonrasında ise tarafların yaptıkları telefon görüşmesi sonrasında köy meydanında buluşmuşlardır. Tarafların ilk karşılaşmasında Nurol Gürsoy’un, Şahin Demirkıran’a yumruk atarak yere düşürmesi üzerine bu kez ateşli silahların kullanıldığı ikinci olaya sebebiyet verilmiştir. Şahin’in yere düşmesinin ardından Sadık’ın da anlatımlara göre belinden çıkararak eline aldığı siyah bir cisim ile yere düşen Şahin’e vurmaya başlaması sonucu Tayfur Demirkıran, içerisinde bulunduğu araçtan inerek amcasını kurtarma saikiyle hareket etmiştir. Tayfur Demirkıran daha sonra olayda kullandığı silahı mahkemeye getirerek kendisi tespit etmiştir. Balistik inceleme sonucu Sadık Gürsoy’u öldüren merminin bu silahtan ateşlendiği kesinleşmiştir. Olayda Tayfur’un sadece 4 kez ateş ettiği, ele geçen diğer bütün mermi ve kovan parçalarının diğer sanıklar tarafından atıldığı hususu da sabittir. Bu sebeplerle sanık Tayfur Demirkıran yönünden meşru savunma koşulları oluştuğundan beraatine ve tahliyesine, diğer müvekkil yönünden de atılı suçları işlemediğinin kesinleşmesinden dolayı beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Ardından son savunmasını yapan sanık Nurol Gürsoy ve Erdinç Gürsoy’un avukatı Hüseyin Acurman ise, “Olay diğer taraf vekilinin belirttiği şekilde Ayhan Uslu’nun davranışı sonucu meydana gelmemiştir. İlk kavga olayı esnasında Yalçın Ay ve diğerlerinin aşırı derecede alkollü oldukları anlaşılmıştır. Yine ateşli silahların kullanıldığı ikinci olaya da müvekkiller ve yakınlarının neden olduğu iddialarını kabul etmiyoruz. Sanıklardan Nurol Gürsoy olay yerine geldiğinde üzerinde şort vardır. Yani kıyafeti silah taşımaya uygun değildir. Olay yerine araçlarıyla geldiklerinde normal bir şekilde diğer tarafın aracının yanından geçtiği ve aracı park ettikleri de kayıtlarda görülmektedir. Başlangıçta tüfek sesi duyulduğu belirtilmiştir ve bu husus doğrudur. Ancak tüfeği ateşleyen kişinin Erdinç Gürsoy değil, Şahin Demirkıran veya Serkan Demirkıran’dan biri olduğu tanık ifadelerinde belirtilmiştir. Maktül Sadık Gürsoy’un da meşru müdafaa sınırları çerçevesinde vurulduğunu kabul etmiyoruz. Nurol Gürsoy’u yaralayan merminin bel kısmından girerek göbek bölgesinden çıkış yaptığı sabittir. Dolayısıyla diğer tarafın meşru savunma kapsamında hareket ettiği iddialarını doğrulamaz niteliktedir. Olay esnasında sanık Ergün Gürsoy’un yaklaşık 10 kez ateş ettiği anlaşılmaktadır. Ancak çöp bidonunun arkasına saklanarak olayı sona erdirmek amacıyla hareket etmiştir. Bu sebeple müvekkillerim Nurol Gürsoy ve Erdinç Gürsoy’un hareketlerinin meşru savunma kapsamında değerlendirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Savunmaların ardından karar vermek amacıyla salonu boşaltan mahkeme heyeti, sanıklardan Erdinç Gürsoy’a 1 yıl 3 ay hapis ve 3 bin TL adli para cezası, Ergün Gürsoy’a 3 bin TL adli para cezası, Nurol Gürsoy’a 2 yıl 9 ay hapis ve 3 bin TL adli para cezası, Şahin Demirkıran’a 1 yıl 15 gün hapis cezası ve Tayfur Demirkıran’a ise Sadık Gürsoy’u öldürmekten ve Nurol Gürsoy’u hayati tehlikeye sokacak derecede yaralamaktan dolayı toplam 31 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti.
Kaynak: İHA