'Rüyadan Hakikate Açıklaması Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu' Konferansı

Bilecik'te, "Rüyadan hakikate: Osmanlı devletinin kuruluşu" konferansı düzenlendi

Bilecik'te, "Rüyadan hakikate: Osmanlı Devleti'nin kuruluşu" konferansı düzenlendi.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öz, Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta, Osmanlı beyliğinin 13. yüzyıl sonlarında Söğüt-Bilecik çevresinde kurulduğunu ve  bu çevrede tarih sahnesine çıktığını anlattı.

Selçuklular önderliğinde Oğuzlar'ın Anadolu'ya geldiğini, bu gelişinde Malazgirt öncesinden başlayıp, Malazgirt ile beraber artan bir dalga olduğunu anlatan Öz, şunları kaydetti:

"Moğol istilasının önünden gelip 13.yüzyıl başlarında Anadolu'ya büyük bir göç dalgası yaşandı. Malazgirt, tartışmasız bir dönüm noktası  ve son zamanlarda "Ön Türkler" hikayesi gündeme getirildi. Anadolu'da Türkler bin yıl önce de vardı. Türklerin Anadolu'da fiili siyasi hakimiyet kurmaları, burayı Roma'dan almaları Selçuklulardır. Bunun da tartışılacak bir yanı yoktur. 13. yüzyılın sonu 14. yüzyılın başlarında ortaya çıkan beylik bir rüya hikayesidir. Eğer o rüyayı görmeseydi Osman Bey, böyle bir beylik burada ortaya çıkamazdı. İleri görüşlü bir lider, kendisine bir hedef tayin ediyor. Bir rüya görüyor ve o rüyanın tahakkuku için, hakikat olması için çalışıyor. Rüya onun için semboliktir. Ama bilgi açısından bu rüyanın temel iki versiyonu vardır. İlki Osman'a atfeder, diğeri Ertuğrul'a."

Programa, Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
Kaynak: AA