'Meme Kanseri Farkındalık Ayı'

MANİSA – Turgutlu'da Toplum Sağlığı Merkezi, ilçesinde Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında toplumu bilinçlendirmek amacıyla Atatürk Bulvarı'nda stand açtı.

Standı ziyaret eden vatandaşlara meme kanserine ilişkin bilgileri içeren broşürleri dağıtan Turgutlu Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Doktoru Murat Yücetürk, meme kanserinin önemine dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Meme kanserinin erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri olduğunu söyleyen Yücetürk, erken teşhis durumunda iyileşme oranının yüzde 98 olduğunu anlattı.

Erken tespit için kadınların düzenli olarak sağlık personeline meme muayenesi yaptırmaları ve düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerektiğine dikkati çeken Yücetürk, şunları söyledi:

"20 yaşından sonra her kadın, her ay ideal olarak adetin başlangıcından 7-10 gün sonra ayda bir kez yapmalıdır. Eğer kadın adet görmüyor yani menopozda ise yine her ay, aynı günlerde meme muayenesi yapmalıdır. Klinik meme muayenesi; 20 yaşından sonra, 2 yılda bir sağlık personeline meme muayenesi yaptırmalıdır. 40 yaşından sonra ise her yıl sağlık personeline meme muayenesi yaptırmalıdır. Mamografi; 40 yaşından sonra, iki yılda bir mamografi çektirmelidir. Mamografi için en uygun zaman meme dokusunun en az hassas olduğu, adet dönemini takip eden ilk haftadır.”

Kaynak: AA