1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu Başladı

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği, Anadolu arkeolojisi ve tarihi üzerinde son çalışmalarını yapmış bilim insanlarını bir araya getiren “1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu” başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi salonunda 2 gün sürecek sempozyumun açılışına Vali Amir Çiçek, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Mehteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güven, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar katıldı.

1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu Başladı
Sempozyum, yürütme kurulu üyesi, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir’in açılış konuşmasının ardından konuşan vali Amir Çiçek, geçmişini bilmeyen, bulunduğu yeri bilmeyen, toplumların geleceğinin rotasını iyi çizemeyeceğini söyledi.

Vali Çiçek, “Bu topraklarda özellikle birilerinin gözü var. Bu önemli saydığımız uygarlıklara, medeniyetlere beşik olan bu topraklarda neden gözü olduklarını bu sempozyum gösterecek. Şehit verdiğimiz bu topraklarda, hala veriyoruz, bu topraklar vatandır diyoruz, ama en önemlisi de yaşamak için geçmişte ne kadar önem veren medeniyetler, uygarlıklar oldu ise bu gün biz de o kadar önem veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Geçmişini bilmeyen, bulunduğu yeri bilmeyen, geleceğinin rotasını iyi çizemez. Biz gençliğimiz ile övünüyoruz. Ama gençliğimizi yanlış bilgilendiren, aslı astarı olmayan ve ideolojik açıdan kullanan ve ayırmaya çalışanlara fırsat vermeyecek olanlar siz gençlersiniz. Tarih sadece derslerde okutulan tarih değildir. Üniversitelerde, Milli Eğitime bağlı kurumlarda okutulan derslerden ibaret değildir. Tarih, bizim geçmişte ne idik, bugün neyiz, gelecekte ne olacağımızı işaret veren ve rotamızı çizen bir bilimdir” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, ilk defa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Türk tarih Kurumu tarafından Uluslar arası Anadolu Uygarlıklar Sempozyumu gerçekleştirildiğini belirterek, “Anadolu bir uygarlıklar beşiği, uygarlıkların buluştuğu bir nokta. Bizler Bin yıl burada yaşamakta isek, 10 bin yıl öncesine ait pek çok tarihi buluntular Anadolu’nun tarihi zenginliğini, medeniyetler zenginliğini ortaya koymaktadır. Anadolu, kültürü ile medeniyetleri ile birlikte ortaya çıkarılmalıdır. Anadolu’daki bu medeniyetler ülkemizin gelişmesine ve tanıtılmasına büyük bir yarar sağlayacaktır” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Anadolu coğrafyası dünya tarihinde ve coğrafyasında çok özel yeri olan bir coğrafya olduğunu belirtti.

Turan, “Anadolu jeopolitik değeri fevkalade olan bir coğrafya. Bu jeopolitik değer dünya tarihinde hiçbir zaman eksilmemiştir. Anadolu coğrafyasının bugünkü bu değerini yanı sıra, tarihteki kültürler ve tarihi olaylar açısından da ayrı bir değeri var. Bazı bölgeler vardır dünyada adeta kültürlerin doğuşunun, kültür tohumlarının ekilip büyütüldüğü yerlerdir. Bunlar çok da fazla değildir. Bunlardan birisi de Anadolu’dur. Bu sempozyumun konusu da bu” dedi.

Kaynak: İHA