Soma'daki Maden Faciası

MANİSA - Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporlarının facianın göz göre göre geldiğini ama ocağı işletenlerin ve sorumluların gerekli önlemleri almadığını ortaya koyduğunu savundu.

Arslan, düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybeden madenci yakınlarının Soma İş Mahkemesinde devam eden tazminat davaları için istenen, İstanbul Üniversitesinden 9 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı ve kurumlara farklı oranlarda kusur yükleyen iki raporunun 8 Ekim'de mahkemeye sunulduğunu anlattı.

İlk rapora göre Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yüzde 70, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) yüzde 15, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (MİGEM) yüzde 10, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yüzde 5 oranında kusurlu bulunduğunu belirten Arslan, diğer raporda ise şirket için yüzde 50, TKİ için yüzde 30, MİGEM için yüzde 10 ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için ise yüzde 10 oranında kusur tespiti yapıldığını anlattı.

Raporların taraflara tebliğ edileceğini, itiraz süreçleri de olabileceğini dile getiren Arslan, "Bakanlıklar bu faciada kusurlu olmadıklarını iddia etmişlerdi. İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, bu faciada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da sorumlu olduğunu ispat etmektedir" görüşünü dile getirdi.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığının sorumlu kişiler hakkında dava açılması için istediği soruşturma izni talebinin 2 kez reddedildiğini hatırlatan Arslan, Manisa Barosunun karara Danıştay nezdinde itiraz ettiğini kaydetti.

Arslan, "Bu raporlar o süreçle ilgili haklılığımızı ortaya koymakta. Raporlar, facianın göz göre göre geldiğini ama ocağı işletenlerin ve sorumluların gerekli önlemleri almadığını, bakanlığın da gerekli tedbirleri almadığını ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA