Ziraat Mühendisinin Çizgi Film Tutkusu

Kırşehir'de, çocukların yabancı çizgi film izlemesine üzülen bir ziraat mühendisi, arkadaşlarının da teşvikiyle Mevlana, Yunus Emre, Farabi, İbni Sina gibi tarihi şahsiyetlerin öğretilerini konu alan çizgi film senaryosu yazdı.

Senaryosunu Kültür ve Turizm Bakanlığına da tescil ettiren ziraat mühendisi Hüseyin Alkan, 5 kişilik ekiple çizgi filmin karakterlerini oluşturdu.

Çalışmasını AA muhabirine anlatan Alkan, yeğenlerinin televizyonda sürekli yabancı çizgi film izlemesine çok üzüldüğü için Türk-İslam kültürünü konu edinen yerli bir film tasarlamayı hep hayal ettiğini söyledi.

Ardahan'da ziraat mühendisi olarak görev yaparken arkadaşının teşvikiyle 2011 yılında çizgi film senaryosu yazmaya karar verdiğini ifade eden Alkan, Şehrin Dokuz Bilgini (ŞEDOBİ) ismiyle bir çalışma başlattığını dile getirdi.

Tayininin Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine çıkmasıyla çalışmalarını burada sürdürdüğünü dile getiren Alkan, "Çizgi filme 2011 yılında grafik ve tasarım işiyle uğraşan bir arkadaşımın yönlendirmesiyle başladım. Bu konuda yeteneğim olduğunu söylüyordu. Başlarda basit gibi geldi ama çok kapsamlı bir iş. Ses, görüntü, karakterlerin psikolojisi, dizaynı ve birleştirilmesi gibi dört ana çatısı var. Bunları hazırlamak 6 ay sürdü. Derlemeler sonunda senaryo yazmaya karar verdim" dedi.

Çizgi film senaryosunun Avaz, Nizam, Razi, Akçala, Cebir gibi 9 bilginin, erdemli insanların yaşadığı bir şehir kurmasını konu edindiğini anlatan Alkan, şöyle devam etti:

"Tarihi ünlü şahsiyetlerimizin eserlerinden istifade ederek hazırladığımız senaryo ile çizgi film oluşturduk. Karakterlerimizin 9 yeteneği var. Şehrin altındaki karanlıklarda kentin daha kötüye gitmesi için çalışan kötü yaratıklar var. Bu yaratıklarla mücadeleyi içeriyor. Erdemli şehir kurmaya çalışan karakterlerimiz zor duruma düştüklerinde tarihi şahsiyetler onlara yardım ediyor. Mesela ilk yardım konusunda İbni Sina yardım ediyor. Ahlaki değerler konusunda Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran-ı Veli'den yaralandık. Metehan'dan savaş, Farabi'den bilim, Hezarfen Ahmet Çelebi'den hava, Piri Reis'ten denizde mücadele yardımı alıyorlar. Canlandırılan karakterlerin tasarımında bu işlerle uğraşan arkadaşım Selvinur Tontaş'tan yardım aldım. Bu aşamaya kadar 5 kişilik ekiple geldik."

- Yapımcı bekliyor

Alkan, Şehrin Dokuz Bilgini isimli çizgi film senaryosuyla, Anadolu kültüründeki tarihi değerleri evrensel bir dille ortaya koymayı hedeflediğini vurgulayarak, "Kültür ve Turizm Bakanlığına tescilini de yaptırdım. Senaryo şanslı bir yapımcı bekliyor. Bu çizgi filmi ciddiyetle yapabilecek, paradan kısmadan yapabilecek bir yapımcı bekliyor" diye konuştu.

Kaynak: AA