Kolombiya'daki Barış Görüşmeleri

Çatışmalarda 45 binden fazla kişi kayboldu

BOGOTA - Kolombiya'da uzun süredir devam eden çatışmalarda 45 bin 646 kişinin kaybolduğu bildirildi.

Çatışma Mağdurları Dayanışma Birimi Başkanı Paula Gaviria, düzenlediği basın toplantısında hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında devam eden görüşmelerde, tarafların çatışmalar sırasında kaybolan kurbanların cesetlerinin bulunması ve teşhisi için birlikte çalışmaya karar verdiklerini söyledi.

Gaviria, anlaşmayı "çatışmalarda kaybolan kişilerin bulunması için umut verici bir gelişme, aynı zamanda sevdiklerinden haber alamayan ailelere yardım etmek adına doğru yönde atılmış bir adım" olarak niteledi. Gaviria,14 bin 94 kişinin kaybolduğu 2002'nin en fazla kaybın yaşandığı yıl olduğuna işaret etti.

Kayıp 45 bin 646 kişinin yüzde 80'inin erkek olduğuna dikkati çeken Gaviria, bu kişilerin çoğunun çatışmaların yoğun olduğu Antioquia, Meta, Valle del Cauca, Cesar ve Caqueta eyaletlerinde kaybolduğunu belirtti.

Taraflar arasında dün Küba'nın başkenti Havana'da yapılan görüşmelerde FARC, kendi gerillaları tarafından öldürülen kişilerin gömüldüğü yerlerin koordinatlarını vermeyi kabul etmişti. Ordu tarafından öldürülenlerin de araştırma kapsamına dahil edilmesi kararlaştırılmıştı.

Kurbanların sayısı, yakınlarının bulunması için Çatışma Mağdurları Dayanışma Birimi'ne başvuran ailelerin beyanlarına göre hesaplandı.

FARC'ın 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi de yerlerinden olmuştu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri, Kasım 2012'de Havana'da başlamıştı.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, geçen ay yaptığı açıklamada, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını kaydetmişti.

Kolombiya hükümeti, çatışmalarda öldürülen ve gizli mezarlara gömülen kişilerin teşhis edilmesi ve kalıntılarının yeniden defnedilmek üzere ailelerine teslim edilmesi sürecini hızlandırmak için acil önlem alınacağını açıklamıştı.
Kaynak: AA