İran'da Nükleer Anlaşmanın Uygulanması

İran, Arak Ağır Su Reaktörü'nün nükleer anlaşmaya uygun olarak tasarlanması için Rusya ve ABD'den danışmanlık hizmeti alıyor

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Arak Ağır Su Reaktörü'nün nükleer anlaşmaya uygun olarak tasarlanması konusunda İran'ın Rusya ve ABD'den danışmanlık hizmeti aldığını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Salihi, "Arak tesisindeki değişikliklerle ilgili Çin'le aylar önce bu konuda proje hazırlamaya başlamıştık. Rusya ve ABD de tesisin yeniden tasarımı için bize danışmanlık hizmeti veriyor" dedi.

Salihi, 5+1 ülkelerinin de bu tesisin yeniden tasarlanması için gerekli malzemeyi tedarik edeceğini ifade etti.

Nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında yürütülen ve iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015 tarihinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da imzalanmıştı.

Arak'taki reaktörün, nükleer bomba yapımında kullanılabilecek önemli miktarda plütonyum üretebilme kapasitesine sahip olarak inşa edildiği gerekçesiyle özellikle Batılı ülkeler reaktörün kapatılmasını istemişti. İran ise Arak reaktörüne, tıbbi ihtiyaçlara yönelik radyoizotoplar üretimi için gerek duyulduğunu açıklayarak, reaktörün kapatılmasına karşı çıkmıştı. Tahran yönetimi, endişeleri gidermek amacıyla reaktörü yeniden yapılandıracağını açıklamıştı.
Kaynak: AA