4 Kez Tüp Bebek Deneyen,100 Hastadan 92'Si Gebe Kalır

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Op. Dr. Opr. Dr. Hakan Özörnek, ABD ve İtalya’dan sonra Türkiye’de ’Kantitatif PCR Genetik Tarama Testi (Qpcr) ile ileri yaştaki anne adaylarının gebelik şansının yüzde 65 arttığı kaydetti.

4 Kez Tüp Bebek Deneyen,100 Hastadan 92'Si Gebe Kalır
Op.Dr. Hakan Özörnek, Türkiye’de her 7 evli çiften birinin kısırlık sorunu ile karşı karşıya kaldığını söyledi.



Bu durumun hem sağlık hem de bir sosyal sorun olduğunu aktaran Özörnek, “Ülkemizde de çocuksuz ailede, aile olarak kabul edilmiyor. Türkiye’de yılda 45-50 bin civarında tüp bebek uyguluyoruz. Esasında nüfusa oranla 70 bin kişiye uygulamamız gerekiyor. Burada bir grup hastaya hala ulaşamadık. Bunlarında zaman içinde ekonomik koşulların oluşmasıyla tedavileri yapılacaktır” dedi.

"GENETİK TESTLE, DÜŞÜK VE SAKAT DOĞUMLARI ÖNLEYEBİLİYORUZ"

Ailelerin bebek sahibi olmasını sağlayan tüp bebek yönteminin 30 yıldır uygulandığını kaydeden Özörnek, “Bilgi birikimiz ve teknolojinin ilerlemesiyle yıldan yıla tedavide başarımız artıyor. Son yıllarda genetik teknolojisindeki ilerleme, bize doğru embriyoyu seçmemizi sağlıyor. Yumurta döllendikten sonra belirli bir kromozom sayısında olması gerekiyor. Her insanda kromozom sayısı 46’dır. Bundan bir eksik veya fazla olduğunda, bu durum 3 sıkıntıya neden oluyor. Biri böyle bir embriyo transfer ettiğinizde gebelik oluşmuyor. Veya düşük oluyor. Yada sakat bir çocuk dünyaya gelebiliyor. Tüm bunları başından engellemek mümkün. Daha anne rahmine döllenmiş yumurtayı yerleştirmeden önce, genetik testle bunun kromozom sayısının normal olup olmadığı araştırılıyor” dedi.

"GENETİK TESTLE, 4 SAATE SONUNDA TRANSFER"

Uzun yıllardır genetik araştırmaların yapıldığını aktaran Özörnek, “Eski testlerde sadece 8 ile 12 kromozoma bakabiliyorduk. Hepsine bakamıyorduk. Teknoloji o kadar izin veriyordu. Günümüzde genetik tarama testi ile 46 kromozomun hepsini sayısal olarak ifade etme imkanı veriyor. Son bir yıl içinde Amerika’dan getirilerek uyguladığımız kantitatif PCR" (q-PCR) yöntemi ile test 4 saat gibi kısa sürede sonuç veriyor. Yumurta döllendikten sonra taze transfer edebilmemiz lazım. Bunun inde saatler önemli. Test uzun sürerse malasef yumurtayı taze transfer edemiyoruz. Dondurmak zorunda kalıyoruz. Ve dondurulduktan sonra yapılan transferde başarımız biraz düşük oluyor. Yeni teste 4 saat için sonuç alındığı için, taze transfer yapılıyor ve gebelikte başarı şansı yükseliyor” diye konuştu.

"GENETİK TESTLE, GEBELİK ŞANSI YÜKSELİYOR"

’Kantitatif PCR Genetik Tarama Testi’ni (Qpcr) 38 yaş üstü hastalarda uygulamayı hedeflediklerinin altını çizen Özörnek, “Tekrarlayan düşük hastalara yani, kendi kendilerine gebe kalan ve sürekli düşük yapan hastalara, bunlarda da problemin genetik olduğunu bildiğimiz için tüp bebek uyguluyoruz. Birkaç kere tüp bebek denemesi yapmış ama başarılı olamamış hastalarda da bu testi uygulamak istiyoruz. Bu hastaların gebelik şansını yükseltebiliriz” ifadelerine yer verdi.

"SERUM BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ, DENGELİYOR"

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalara ‘Serum tedavisi’ uyguladıklarını vurgulayan Özörnek, “Hastaların yarısında başarılı olamıyoruz. Hastalar karşımıza gelip, ‘Neden böyle oldu’ diye soruyorlar. Bugüne kadar yapacağımız fazla bir şey yoktu. ‘Tedaviyi tekrarlayın’ diyorduk. Ama şuanda elimizde hastanın tedavisi arttıracak genetik tarama testi, ve ikincisi de serum tedavisidir. Serum mantığı, normalde her gebeliğin normalde anne rahminden atılması gerekir. Neden, insan vücudu yabancı olan her şeyi dışarı atma eğilimindedir. Gebelikte yarısı babaya ait bir olan ürünü, vücudun reddetmesi gerekir. Ama annenin bağışıklık sistemi, babaya ait faktörleri görmezden gelir, tolare eder. Bu toleransta bir bozukluk olduğunda tüp bebek tedavisi başarılı olamıyor. Bu bağışıklık sistemini dengeleyen bir serum tedavisi uyguluyoruz. Amerika geliştirilen yöntemi 1.5 yıldır uyguluyoruz. İçinde yağ ağırlığı bulunan, normal serumdur.Embriyo transfer günü serumu vermeye başlıyoruz, ikişer hafta arayla uyguluyoruz. 5-6 denemede gebe olamayan hastaların, bir sonraki tedavide başarılı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Özörnek, serum tedavisin fiyatının uygun olduğunu her hastanın rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti.

“SERUMLA GEBELİK ŞANSI YÜZDE 65 YÜKSELİYOR”

Serum tedavisinde defalarca tüp bebek uygulamasında sonuç alamayan hastalarda ilk seferde yüzde 55 başarı sağlandığını kaydeden Özörnek, “Hastalarda gebelik şansını yüzde 65 yükseltirken, düşük riskini yüzde 50 azaltıyor. Taze transferler, donmuş transfer arasında her zaman yüzde 15 fark var.Buda hamilelikte çok önemli” dedi.

“100 KİŞİDEN 92’Sİ GEBE KALIR”

Tüp bebekteki başarısızlığın en büyük sebebi çiftlerin tedaviden yılması veya devam etmemesine bağlayan Özörnek, “ Tedaviyi 4 sefer deneyen 100 kişiden 92’si gebe kalır. Tüp bebek tedavisi başarılıdır. Ama sabırlı olmak gerekir. Kaçıncı denemede hamilelik olacak bilemiyoruz. Kendi merkezimiz açısından söylersek,4 kez tedavi yapanın yüzde 92’si gebe kalacaktır. Bunun ardından 5 ve 6 seferi denemek zorunda kaldığımız hasta yüzde 10’dur. Sadece sabırla bu tedaviye devam edilmeli ve umutsuzluğa kapılanmamalıdır. Tedavi olumsuz sonuçlandıysa, yılmamak ve tekrar tekrar denemek gerekir. Bizim 13’nci denemede ikiz çocuk sahibi olan hastamız var” şeklinde konuştu.

“TEST SONUCUNU BEKLEMEK ÇİFTLERİ ÇOK YIPRATIYOR”

Tüp bebek grubundaki hastaların çok özel olduğunu kaydeden Özörnek, “ Kolay bir tedavi değil. Al şu hapı iç, evde çocuğun olsun gibi bir durum değil. Önemli olan bu hastaların dilinden anlamaktır. Diğer hastalarla bu hastaları bir araya getirmemeye çalışıyoruz. Bu daha çok sosyal bir problem. Çocuk istemeseler, hiçbirisin sağlık sorunu yok. Tedavi 15 gün sürüyor. Gebelik testisin sonucu beklemek 12 gün sürüyor. Çifti en fazla yıpratan dönem. Sınav sonucu gibi bekliyorsunuz, acaba oldu mu, olmadı mı diye. Erkeklerin tedavi sürecinde bir dediklerini iki etmemeleri gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA