Burdur'un Doğal Taş Ve Maden İhracatı Arttı

GÖKMEN YÜCE - Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Burdur'un doğal taş ve maden ihracatında geçen yılın 8 ayına göre yüzde 13 artış yaşandığını bildirdi.

Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde işletme ruhsatlı 246 doğal taş ve maden ocağı bulunduğunu, büyük bölümü faal olan bu ocaklarda 3 bin 972 kişinin çalıştığını söyledi.

İl genelindeki madenlerden çıkartılan ürünlerin işlendiği 156 atölye ve fabrika bulunduğunu anlatan Ekinci, bu iş yerlerinde ise 3 bin 200 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Ekinci, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) aldıkları rakamlara göre, geçen yılın 8 ayında Burdur'dan 77 milyon 678 bin dolarlık maden ve doğal taş ihracatı yaptıklarını, bu yılın 8 ayında ise bu rakamın 87 milyon 608 bin dolara yükseldiğini bildirdi.

Bu rakamlara bakıldığında Burdur'dan yapılan maden ve doğal taş ihracatında yüzde 13'lük artış gördüklerini belirten Ekinci, şöyle konuştu:

"Kentin doğal taş ve maden ihracatında geçen yılın 8 ayına göre yüzde 13 artış sağlandı. Biz bu yükselişi sektörümüz içerisinde daha ileriye götürmek istiyoruz. TİM'den aldığımız rakamlara göre, Türkiye'de bu sektörde aynı dönemde geçen yıl 3 milyar 158 milyon 448 bin dolarlık ihracat yapılmışken, bu rakam bu yıl 2 milyar 698 bin 853 dolara düşmüştür. Yani Türkiye'nin maden ve doğal taş ihracatında yüzde 13,68'lik azalma yaşanırken, Burdur'un ihracatında artış olmuştur."

- "Burdur beji gelecekte dünyada çok daha fazla kullanılacak"

Ekinci, "Burdur beji" olarak bilinen mermeri dünyada marka haline getirmek, pazar payını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Bu mermeri blok halinde başta Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, mamül olarak ise başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini anlatan Ekinci, "Ben inanıyorum ki Burdur beji gelecekte dünyada çok daha fazla kullanılacak. Hem iç hem de dış pazarda haklı olduğu payı artırarak alacaktır" dedi.

Ekinci, ihraç ettikleri mermerlerin döşeme, kaplama, mermer plakalar, merdiven basamakları, banyo ve ıslak zeminle ilgili alanlarda kullanıldığını söyledi.

- "Yeni pazarların peşindeyiz"

Burdur'da doğal taş ve mermercilik sektöründe hızlı bir yükselme yaşandığına işaret eden Ekinci, şunları kaydetti:

"Ayrıca mermeri sadece blok mermer olarak çıkarıp ihraç etmek yerine, mermer ürünleri ve mermerin artık ürünlerini de ekonomiye kazandırmak için çalışıyoruz. Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturup istihdamı da artırmayı amaçlıyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklar ve bölge müdürlükleriyle ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar var."

Kaynak: AA