Merkel'in İstanbul Ziyareti Alman Basınında

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in günü birlik İstanbul ziyareti Alman basınında geniş yer buldu.

Bild gazetesi, mülteci akının durdurulması için Türkiye ile yapılan pazarlıklarda Avrupa Birliğinin kriterlerinin unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Türkiye’nin illegal göçlerde geri kabul anlaşmasına uyması gerektiğini kaydeden gazete, mülteci krizinde Türkiye’nin AB ile işbirliği yapacağını ve AB’nin de Türkiye’nin AB üyeliğinin kolaylaştırılması için fasılların açılması ve vize kolaylığının sağlanması gibi konularda konuşulduğunu yazdı. Gazetede, “Ziyaretten Kim Kazançlı Çıktı?” sorusuna ise uzmanların hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın bu ziyaretten karlı çıktığı konusundaki yorumlarına yer verdi. Yorumlarda Türkiye’nin iç siyaseti ile mülteci sorununun ayrı değerlendirildi. Almanya’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Spigel Merkel’in İstanbul ziyaretini “Sen Bana Yardım Et, Ben De Sana“ başlığı ile vererek, ziyaretin seçim arifesinde ve Ankara’da yaşanılan terör saldırısının ardından çok hassas bir dönemde gerçekleştiğini kaydetti.

Gazetede, Türkiye olmadan mülteci krizine çözüm bulmanın zor olduğu bundan dolayı da karşılıklı pazarlıklar yapılarak çözüm yolları üzerinde durulduğuna değinildi.

Merkel’in İstanbul ziyaretine geniş yer veren haftalık haber dergisi Focus, mültecilerin geri kabulü için “Merkel, Türkiye’ye daha fazla baskı yapmalı” başlığı ile haberi okuyucuya servis etti. Ziyarette ele alınan konulara yer veren Focus, göçlerin sınırlarda alınacak tedbirlerle durdurulamayacağını bunun için Türkiye ile mutlaka işbirliği yapılması gerektiği yorumunu yaptı. Franfurter Allgemeine gazetesi Merkel’e karşı yapılan eleştirileri ön plana çıkarırken, Merkel’in mülteci krizini çözümü için Türkiye’ye taviz verdiğini ifade etti.

Merkel’in İstanbul temaslarına geniş yer ayıran Süddeutsche Zeitug ise, yayınladığı haberde “Merkel Para ve Vize Kolaylığı Sözü Verdi” başlığını kullandı. Gazete, haberinde ziyaret sırasında mültecilere yapılacak yardım için Türkiye’ye daha fazla maddi yardım yapılması gerektiği ve Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili fasılların açılması konularının masaya yatırıldığına yer verdi.
Kaynak: İHA